Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tazminat

  • Okunma : 318

Tazminat, bir kişinin bilerek ya da dikkatsizlik sonucu başka birine verdiği hasar ya da kayıplara karşılık olarak ödenen paradır. Söz konusu kişiler zararın oluşup oluşmadığı ya da ne kadar zarara neden olunduğu konusunda anlaşamazlarsa, tazminat miktarı mahkemece saptanır. Örneğin, A ile B arasında bir iş sözleşmesi yapılmıştır. Eğer A bu sözleşmenin hükümlerine uymayarak B’nin maddi zarara uğramasına neden olursa, B tazminat davası açarak uğradığı zararın ödenmesini isteyebilir. Bu olayda, sözleşme hükümlerine bakarak B’nin kaybını saptamak kolaydır.

    Başka bir olayda ise, örneğin C bisikletiyle D ’ye çarparak bacağının kırılmasına yol açarsa, tazminat miktarının saptanması daha güç olacaktır. D kaza nedeniyle doğan bütün kaybının dökümünü yapmalıdır. Buna, doktor ve hastane masrafları ile yasal harcamalar, yıpranan giyim eşyasının değeri ve işten uzak kaldığı günlerdeki maddi kayıplar girer. Bu tür kayıpların para olarak değeri kolaylıkla saptanabilir. Ama bu kaza sonunda, D yaşamının geri kalan bölümünü topallayarak geçirmek gibi bir sakatlığa uğramış da olabilir. Ya da kendisi bir maraton koşucusudur. Yakında yapılacak yarışta birinci geleceğini ve spor eşyası satan bir şirketin reklamlarında yer alarak büyük bir servet kazanacağını umuyor olabilir. Kaza sonucu çektiği acı nedeniyle bisikletlere ya da trafiğe ilişkin bir korku da geliştirebilir. Mahkeme, ne kadar tazminat ödeneceğine karar verirken bütün bunları değerlendirmek zorundadır. Kural olarak tazminatın uğranılan zarar miktarını aşmaması gerekir.

    Ayrıca, bazen mahkeme bedensel zarara uğrayan kişiye ya da ölüm halinde ailesine manevi tazminat ödenmesine de karar verebilir. Bir kişiye hakaret edilmesi ya da küçük düşürülmesi de tazminat konusu olabilir.

    Türk hukukunda tazminat yasalarla düzenlenmiştir. Zarara uğrayan uğradığı zararı kanıtlamak zorundadır. Zararın tazmin edilme biçimi konusunda yargıcın takdir hakkı vardır. Yani zararın para olarak ödenmesine karar verebileceği gibi, örneğin zarar gören malın aynısının verilmesini de isteyebilir.