Testere Balığı
Testere Balığı, öncelikle enli bir kılıcı andıran uzun burnuyla dikkat çeker. Bu uzantının kenarları testere dişi gibi çıkıntılar oluşturan güçlü pullarla donanmıştır. Uzunluğu 6 metre dolayında olanlarına sıkça rastlanır. Ama uzunluğu 9 metreyi aşan örnekleri de yakalanmıştır. En iri olanların burnu 2 metre uzunluğa ve dibinde 30 cm genişliğe ulaşabilmektedir.
Testere balıkları köpek balıklarını andırmakla birlikte, oldukça basık gövdelidir ve vatozlarla daha yakın akrabadır. Solungaç yarıkları vatozlarda olduğu gibi başın yanlarında değil alttadır. Tüm sıcak denizlere yayılmış olan bu balıklar akarsu içlerine kadar yüzebilir, tuzlu suda olduğu kadar tatlı sularda da yaşayabilirler. Örneğin, küçük dişli testere balığı (Pristis microdori) Afrika’da Zambezi Irmağı’nda denizden 300 km içeriye kadar girebilmektedir. Burnunun korkutucu görünüşüne karşın, testere balığı genellikle insan için tehlikeli değildir. Burnunu kendini korumaktan çok, yiyecek bulmak için kullanır. Bazen çamur ve kumları burnuyla karıştırarak dip hayvanlarını arar, bazen de balık sürülerine dalıp burnunu sağa sola savurarak çok sayıda balığı sersemletir ya da öldürür.
Testere köpek balıklarının burnu testere balıklarına çok benzer. Ama bu hayvanlar öbür özellikleri bakımından gerçek birer köpek balığıdır. Burunlarının daha ince olması, burun altlarında bir çift bıyığın bulunması ve solungaç yarıklarının başın yanlarında yer almasıyla testere balıklarından ayırt edilebilirler. Testere köpek balıklarının uzunluğu 1,2 metreyi aşmaz. Bu kıkırdaklı balıklar Asya, Avustralya ve Güney Afrika açıklarında yaşar.