Trombon Ailesi
Trombon bakır üflemeli bir çalgıdır. Güçlü bir sesi vardır. Bu yüzden orkestralarda bir müzik parçasının
yüksek ve güçlü tondaki bölümleri için kullanılır. Aynı zamanda, "pedal notalar” olarak bilinen kalın notalara inebildiği için, trompet ve kornoyla birlikte kullanıldığında müzikte armoniyi tamamlar. Trombon, uca doğru genişleyerek kalak biçiminde açılan bir borudan oluşur. Biçimi trompete benzemekle birlikte trombonda piston yerine hareketli bir akort sürgüsü vardır. Sürgü çekilip itildiğinde altı yarım tondan (yarım ses) oluşan ses dizisi elde edilir. Gövdeye bağlı iç içe geçmiş paralel borular hareket ettirilerek sürgünün yeri değiştirildiğinde gövdenin boyu uzayıp kısalır. Bu düzenek aynı zamanda gövdenin içindeki hava sütununun hacmini de değiştirdiğinden farklı ses tonları elde edilir. Sürgünün farklı tonlarda ses veren yedi değişik pozisyonu vardır. Sürgü herhangi bir pozisyondayken tromboncu dudaklarım gevşetip sıkarak kornoda olduğu gibi doğal armonikleri (kısmi sesler) elde eder.
Trombon 15. yüzyılda, trompete uygulanan bazı değişiklikler sonucu ortaya çıktı. 1700’lere kadar Eski Fransızca’da “çek-it” anlamına gelen saqueboute adıyla anıldı. Zamanla geliştirilerek bugünkü yapısına kavuştu.
Trombonun çeşitli biçimleri vardır. Günümüz orkestralarında genellikle tenor trombon ve daha büyük boyutlu bas trombon kullanılir. Büyük besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın Requiem'i, Franz Schubert’in Do Majör Dokuzuncu Senfoni’si (Büyük Senfoni) ve İgor Stravinski’nin Petruşka balesi trombonun önem taşıdığı besteler arasındadır. Trombon ayrıca, askeri bandolarda, yaygın biçimde caz ve dans orkestralarında, genellikle yumuşak melodilerin çalınmasında kullanılır.