Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Uçan Balık

  • Okunma : 479
Uçan Balık Resim

Yaşadıkları suların yüzeyinden fırlayarak gelişmiş yüzgeçleri yardımıyla bir süre havada yol alabilen balıklar vardır. Uçan balık adıyla tanınan bu balıklar sıcak denizlerde sudan fırlayıp süzülürken görülebilir. Ringaları andırmakla birlikte, başlarının hemen gerisindeki uzun göğüs yüzgeçleri sayesinde kolayca ayırt edilebilirler. Bazılarının karın yüzgeçleri de kanat biçimini almıştır. Uçan balıklar düşmanlarının saldırısına uğradığında suyun içinde hız kazanıp yüzeye fırlar ve yalnız kuyruk yüzgecinin ucu suya gömülü biçimde yükselir, uçmaya başlayana kadar savurdukları kuyruk darbelerinin etkisiyle yüzey boyunca zikzaklar çizerler. Uçan balıklar “kanatlarını” çırpmaz. Havada süzülerek uçarlar. Uçma uzaklığı rüzgâra ve öbür hava akımlarına bağlıdır. Yaklaşık 40 türü bulunan bu balıklardan birkaçına Akdeniz’de de rastlanmaktadır. Coğrafi dağılımı en geniş olanları arasında yer alan Exocoetus volitans türünün yalnız göğüs yüzgeçleri gelişmiştir. Bu ve yakın akrabaları iki kanatlı, öbürleri dört kanatlı uçanbalıklar adıyla tanınır.

    Uçanbalıklar yüzen bitki parçalarını yapışkan ipliksi bir maddeyle birleştirerek kendilerine bir çeşit yuva yaparlar. Sudan daha ağır olan yumurtaları bu sayede batmaz ve güneşten yeterince yararlanır.

    Güney Amerika’da yaşayan bazı tatlı su balıkları güçlü kasları yardımıyla göğüs yüzgeçlerini bir kuşun kanat çırpması gibi hareket ettirebilir. Bu hareket balığın büyük bir hızla suyun yüzeyinde sekmesine ve bazı gözlemcilere göre kısa süreli uçabilmesine yardımcı olur. Öte yandan kırlangıç balıklarına akraba birkaç tür, dipte yaşamasına karşın, bazen deniz yüzeyinden fırlayıp geniş göğüs yüzgeçlerini kullanarak kısa bir süre süzülebilmektedir. Bu balıklar kırlangıç balıklarına akrabalıkları ve uçabilme yeteneklerinden ötürü uçan kırlangıç olarak adlandırılmıştır.

Uçan Balık Resimleri