Yam
Yam adı verilen tarım bitkileri bol nişastalı yumruları için yetiştirilir. Tropik ve astropik bölgelerin sıcak ve bol yağışlı kesimlerinde yaygın olan bu bitkiler Batı Afrika kıyılarında, Yeni Gine'de ve Hindistan’ın bazı bölümlerinde halkın temel gıda kaynağını oluşturur. Batı Hint Adaları’nda da önemli tarım ürünlerinden biridir. Dioscorea cinsinde yer alan yamların tarımı yapılan altıyı aşkın türü vardır. Tropik ormanlarda kendiliğinden yetişen yabani yamlar ise genellikle kıtlık zamanlarında toplanarak yenir.
Tırmanıcı özelliğe sahip olduğu için sırıklara sardırılarak yetiştirilen yamlar genellikle yumruların üst bölümündeki “tomurcuklardan” (“gözlerden") çoğaltılır. Dikildikten yaklaşık 8-12 ay sonra, gelişimini tamamlayan bitkilerin yumruları topraktan sökülerek hasat edilir. Bazı yam türleri (örneğin Dioscorea alata) ağırlığı 45 kilograma, boyu ise 2 metreye ulaşabilen tek bir dev yumru oluştururken, bazı türler çok sayıda ufak yumru geliştirir.
Dioscorea bulbifera ve öbür bazı yam türlerinin yumrularında zehirli bir bileşik bulunur. Bu bileşik pişirilirken ısının etkisiyle parçalanarak etkisiz hale gelir. Yam patates gibi haşlanarak ya da püresi yapılarak yenen bir yiyecek maddesidir. Besleyici değerinin yam sıra yaklaşık bir yıl boyunca bozulmadan saklanabildiği için de önemlidir.