Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yaz Saati

  • Okunma : 403

Yerel standart zamandan bir saat ileri zamana yaz saati denir. Yaz saati kuzey yarıkürede nisan ile ekim ayları arasında uygulamaya konur. Elbette bir güne fazladan saat eklemek olanaksızdır. Ama gün ışığından daha çok yararlanıp elektrik enerjisi tüketimini azaltmak için, günlerin uzadığı dönemde saatler bir saat ileri alınabilir.

    Yaz saati ilk kez I. Dünya Savaşı sırasında uygulandı. O dönemde elektrik üretiminde kullanılan yakıt iyice azalmıştı, dolayısıyla bu alanda bir tasarrufa gidilmesi gerekiyordu. Önce 1915’te Almanlar, ardından 1916’da İngilizler, 1918’de de ABD’liler yaz saati uygulamaya başladılar. Savaştan sonra bu uygulama pek çok başka ülkeye de yayıldı. İngiltere’ de 1922 ve 1925’te kabul edilen yasalarla bu uygulama II. Dünya Savaşı’na kadar yürürlükte kaldı.

    II. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’de tekrar yaz saatine geçildi. İngiltere’de 1941-45 arasında ve 1947’de yaz saati uygulaması saatlerin iki saat ileri alınması biçiminde gerçekleştirildi. Savaştan sonra ABD’de uygulamaya son verildi, ayrıca pek çok ülkede yeniden standart zamana dönüldü. İngiltere’de uygulama sürdürülürken, Fransa’da bütün yıl boyunca yaz saati uygulanıyordu.

    1966’da ABD yeniden ve bu kez sürekli olarak yaz saatine geçti. Ama bu arada, uygulamayı kabul etmeyen eyalet yönetimlerini serbest bıraktı.

    Pek çok başka ülke gibi Türkiye’de de yaz saati uygulanmaktadır. Bu uygulamanın en önemli sonuçları kentlerde yaşanır. İşyerleri, dükkânlar, okullar daha erken, henüz güneş batmadan kapanır. Bu da insanlara karanlık basmadan pek çok işini görme fırsatı verir.