Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Balıkçılık

  • Okunma : 877

BalıkçılıkBoş vakitleri değerlendirmek ve yaşamın stresinden kurtulmak için insanların yaptıkları balık avı. Balıkçılık sporu, dünyada çok uzun süredir yaygın biçimde yapılmaktadır. Hattâ, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde, balıkçılık sporu özel izinlere bağlanmıştır.

Balıkçılık tipleri: Balıkçılık sporu hem tatlı sularda hem denizlerde yapılabilir. Tatlı su balıkçılığı, kullanılan araç gereçlere bağlı olarak çeşitli tiplere ayrılabilir. Olta balıkçılığı, balık sporuna gönül verenlerin en çok uyguladıkları balık avlama yöntemidir. Başlıca olta tipleri, yüzer olta, hareketli olta, dip oltası, kamçı olta, sinekli olta, hafif olta ve ağır oltadır. Tatlı sularda yaşayan etçil olmayan balıklar daha çok yüzer oltayla avlanır. Levrek, sudak ve turna balığı gibi etçil balıkları da yüzer oltayla avlama olanağı vardır; ne var ki bu durumda yüzer oltanın sağlam olması ve ucuna mutlaka canlı yem takılması gerekir. Hareketli olta kullanıldığında, oltanın ucuna ağır bir yalancı yem takılır ya da ucuna yem takılmış bir nikel parçası kullanılır. Dip oltası, dipte yiyecek arayan balıkları avlamak amacına yöneliktir. Kamçı olta, kısa ve esnek bir kamış ve ucuna takılan bir yapay yem ya da canlı böcekten oluşur. Alabalık, inci balığı ve kepenez daha çok kamçı oltayla yakalanır. Sinekli olta, özel bir ipek ipten ve ucuna takılan yapay bir sinekten oluşan halkalı ya da makaralı bir oltadır. Hafif olta, sabit kasnaklı bir makarayla donanmıştır.

Alabalık, turna balığı ve tatlı su levreği bu oltayla avlanır. Ağır olta bir ya da iki elle kullanılan ağır bir olta tipidir. Tatlı su levreği, turna balığı, alabalık ve som balığı avında yaygın biçimde kullanılır.

Deniz balıkçılığı kabaca iki bölümde incelenebilir: Yaya balıkçılık ve kıyı balıkçılığı. Yaya balıkçılıkta, daha çok kerevit, yengeç, kabuklular ve kum yılan balığı gibi bazı balıklar avlanır. Kıyı balıkçılığı, kıyıya yakın yerlerde yapılan balıkçılıktır. Kıyı balıkçılığında, ışıkla birlikte, hem olta (iğneli olta, parekete), hem de ağ (sabit ya da çekmeli), çöten, yengeç fanyası, algarna kullanılır.

Yem: Balık iğneye ya doğal ya da yapay yemlerle çekilerek avlanır. Tatlı su balıkları için, daha çok doğal yemlerden, kurtlardan, sürüngenlerden, küçük tatlı su balıklarından ve böceklerden yararlanılır. En sık kullanılan deniz balıkçılığı yemleri, midye, solucan ve ufak balık parçalardır.

Kamışlar, çoğunlukla, grafit, fiberglas ya da bordan yapılır; bambudan yapılan bazı pahalı ve hafif kamışlar da vardır. Makaralar beş genel sınıfta toplanabilir: hafif makara, yem salma makaraları, fırıldaktı makaralar, açık yüzlü makaralar ve deniz balıkçılığında ya da iri tatlı su balıkları avında kullanılan büyük makaralar. Makaralar balıkçının misinasını suya salmasını ya da misinayı fırlatarak karıştırmadan geri çekmesini sağlar.

Not: Balıkçıların uyguladıkları teknikler avlayacakları balığa göre değişir. Sazan ve kedi balığı, yemli iğnenin balıkların yiyecek aradığı dibe salınmasıyla avlanır.