Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dolomit

  • Okunma : 879

DolomitDolominin [CaMg(C0/3)/2] bileşiminde yer alan kalsiyum ve magnezyum çift karbonatı. Dolomit, kimyasal ve yapısal açıdan bir kalsit sayılabilir; yalnız, dolomitte, kalsiyum iyonlarının yarısının yerini magnezyum iyonları almıştır. Dolomitte, magnezyumun yerini demir ya da manganez alabilir ve bu durumda ankeritle [Ca (Fe,Mg)(C0/3)/2] ve kutnohoritle[Ca(Mn,Mg)C0/3)/2] bir eşyapılı dizi oluşturur. Billurlu yapısı, yerini bütünüyle magnezyum iyonlarına bırakmış kalsiyum iyonlarının almaşık tabakaları açısından, kalsitin yapısına benzer. Sertliği 3,5-4, özgül ağırlığı 2,85'tir. Renksiz ya da beyaz, yeşil, kahverengi, kırmızı olabilir.

Kalsit gibi dolomit de bütün yerbilim yapılarında bulunabilir: Korkayaçlarda karbonatlar halinde; başkalaşmış kayaçlarda mermerler halinde; hidrotermal çökeltilerde; vb. Kalsitler gibi dolomitler de, en çok tortul kayaçlarda bol bulunur, hattâ bazen tortul kayacın tamamını oluştururlar: % 50'den çoğu dolomitten oluşan kayaçlara "dolomi" adı verilir. Avrupa'da Devonyen,

Triyas ve Jura dönemleri kayaçlarında bol miktarda dolomiye rastlanır. Kalsitlerin tersine, dolomitlerin tortullardaki kökeni pek kesin bilinmemektedir. Dolomitler killerle ve evaporitlerle birlikte bulunduklarında hidrokarbon çökeltileri oluşturabilirler. Isıyalıtıcısı, plastik ve boya maddelerinde dolgu maddesi, oksijen çeliği yapımında katkı maddesi olarak kullanılan dolomilerden, tarımda verimin artırılmasında ve ateşe dayanıklı kaplamaların yapımında da yararlanılır. Dolomitlerse yapılarda süsleme taşı, kaldırım taşı olarak ve ateşe dayanıklı tuğla yapımında kullanılır.