Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hayvanat bahçesi

  • Okunma : 814

Hayvanat bahçesi, Doğa ve iklim koşulları çok farklı hayvanların canlı olarak sergilendiği ve korunduğu kurum. Başlangıçta özel hayvan koleksiyonlarıyla kurulan hayvanat bahçelerinin en eskisi, İ.Ö. 1500 yıllarında Mısır'da kurulan, maymunlar, leoparlar ve bir zürafa kapsadığı bilinen bahçedir. Kamuya açık ilk hayvanat bahçesiyse Viyana'da (Avusturya) bir krallık kurumu olarak kurulmuş, 1765'te halka açılmıştır. Fransa'da Louis XIV'ün Versailles sarayındaki hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar da 1794'te Paris bitkibilim bahçesine taşınmış ve yeni türler eklenerek halka açık bir hayvanat bahçesi oluşturulmuştur. Günümüzde, dünyanın çeşitli yerlerinde, en ünlüleri Londra hayvanat bahçesi, Frankfurt hayvanat bahçesi, Viyana hayvanat bahçesi, Berlin hayvanat bahçesi, New York hayvanat bahçesi, Philadelphia hayvanat bahçesi, San Diego hayvanat bahçesi olan yaklaşık 500 hayvanat bahçesi vardır. Ülkemizde de Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği'nde oldukça büyük bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır. İstanbul'da Gülhane Parkı'ndaki hayvanat bahçesindeki türlerse, 1950-60 yıllarına oranla önemli ölçüde azalmıştır. Tasarım ve işletme. 

Hayvanat bahçelerinde hayvanların barındırılacağı yerlerin tasarımı küçük kafeslerden, geniş, doğal hayvanların doğal yaşama ortamlarına benzer koşullarda yaşadıkları hayvanat bahçelerine ya da yaban hayvanlarının korunduğu doğal parklara kadar büyük çeşitlilik gösterir. Halka açık hayvanat bahçeleri tasarımındaki genel eğilim, hayvanlar ile ziyaretçiler arasındaki çit ve benzeri engellerin en aza indirgendiği doğal ortamlar yaratmak, hayvanlara ve ziyaretçilere ayrılan bölümleri, doğal ya da doğal görünüşlü gereçlerle oluşturmaktır. Hayvanların, tek başına değil geniş gruplar halinde ve belirli bir hayvan topluluğunun doğadaki yaşayış biçimine en yakın ortamda yaşaması, hayvanların doğadaki davranışlarını gösterebilmeleri, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı olmaları, temel amaçlardır. İzleyicilerin görmediği, hayvanların yaşadığı bölümlerin maliyeti, görünen bölümlerden çok daha fazladır.

Hayvanat bahçesi yönetimi, küçük bir kentin yönetimine benzer. Bahçenin temel görevlileri, bahçe yöneticileri, bakıcılar ve veterinerlerdir. Yöneticiler genellikle, hayvanların yaşama ve barınma koşullarının doğala elden geldiğince benzerliğini sağlamakla görevli biyoloji uzmanlarından oluşur. Bakıcılar hayvanların yaşadıkları ortamların bakımından sorumludurlar. Veterinerler, koruyucu hekimlik dahil bütün düzeylerde hayvanların sağlığından sorumludurlar.

Hayvanat bahçesine hayvan alımı, yerel yetkililer ile hükümet yetkililerinin, ayrıca hayvanların alındığı ülke yetkililerinin sıkı denetimi altında yapılır. Üllke sınırları içine giren hayvanlarla birlikte gerekli belgeler de bulunmalıdır (belgelerde, gerek hayvanın alındığı ülke, gerek geldiği ülkede yasa ve kurallara aykırı bir durum olmadığı belirtilir). Hayvanın barındırılması, taşınması ve korunması da, çeşitli hükümet kuruluşlarının sıkı denetimi altındadır.