Konkurhipik
Konkurhipik, binicilik sporunun bir dalıdır. Konkurhipik yarışmalarında biniciler koşu yoluna (parkur) tek tek girer ve değişik aralıklarla yerleştirilmiş çeşitli engelleri belirli bir süre içinde aşmaya çalışırlar. Amaç, bütün engelleri belirlenen süre içinde ve kurallara uygun olarak aşmaktır. Eğer birden fazla binici bunu başarırsa, en kısa sürede bitirmiş olanı yarışmayı kazanır. Atlama sırasında devrilen ya da atlanmayan engeller için belirli sayıda ceza puanı verilirken, belirlenen sürenin aşılması durumunda da ceza puanı verilir.
Bu spor, süvari subaylarının at yarışlarına ve atla engel atlamaya meraklı olduğu 19. yüzyılda başladı. At yarışının bir türü olan engelli koşu da aynı dönemde başlamıştır. Ama konkurhipik at yarışının bir türü değildir, çünkü biniciler parkura tek tek çıkarlar.
Konkurhipik, uluslararası bir spor olarak son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Günümüzde küçük kır konkurhipiklerinden büyük uluslararası konkurhipiklere kadar birçok yarışma düzenlenmektedir. Erkek ve kadın binicilerin eşit koşullarda katıldıkları konkurhipik Olimpiyat Oyunlarında yer alan bir spordur.
Birçok engeli içeren konkurhipik parkuru, açık havada ya da kapalı alanda kurulabilir. Başlıca iki tür engel vardır: Duvar, çit gibi yükseklik engelleri ve su hendeği, paralel çitler gibi açıklık engelleri. İki ya da üç engelli engel grupları da oluşturulabilir. Olimpiyatlarda kullanılan engeller yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindedir. Ama daha yüksek engellerin kullanıldığı yarışmalar da vardır.
Konkurhipik yarışmalarında sonucu yalnızca alman puanlar belirler. Kuşkusuz binicinin usta olması gerekir, ama ata biniş stili dikkate alınmaz. Yarışmada başlıca rolü at oynarsa da binicinin becerisi de önem taşır. Binici soğukkanlı, zeki ve dengeli olmalıdır. Bu heyecan verici sporun belirli tehlikeleri de bulunduğu için atın ve binicisinin kendine güvenli ve gözü pek olması gerekir.
Uluslararası konkurhipik yarışmalarını Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI) denetler. İki tur üzerinden yapılan Uluslar Kupası’nda dörder biniciden oluşan takımlar yarışır. Uluslar Kupası’nda başarılı olan takımlar Başkanlık Kupası’na katılır. Bu kupada en iyi altı dereceyi yapan takım ödül kazanır.
Olimpiyat Oyunlarında at terbiyesi yarışması da yapılır. Bu yarışma için ata çok çeşitli hareketleri yapması öğretilir. Yürüyüş, tırıs ve eşkin gibi atın doğal hareketleri eğitimle en yetkin bir düzeye çıkarılır.
Olimpiyat Oyunlarında at terbiyesinin yanı sıra üç gün yarışları da yapılır. Üç gün süren yarışmada ilk gün at terbiyesi yarışması, ikinci gün engelli kır koşusu ve son gün de konkurhipik yarışması yapılır. Bu üç yarışmada alınan puanların toplamı sonucu belirler.