Marlin
Marlinler yüzeye yakın sularda yaşayan iri yapılı ve uzun burunlu deniz balıklarıdır. Çok iyi birer yüzücü olan bu hayvanlar küçük orkinoslar gibi sürü halinde yaşayan balıklan izler. İzledikleri sürülere saatte 65 kilometreye ulaşan bir hızla saldırdıklarında, uzun ve sivri uçlu üstçenelerini sağa sola savurup avlarını şaşkınlığa uğratırlar.
Mavi marlin (Makaira nigricans) denizlerde çok geniş bir yayılım gösterir. Sırt yüzgeci öbür türlerden farklı olarak önde belirgin bir yükselti yapmadan kuyruğa doğru uzar. Burundan kuyruğa uzunlukları ortalama 4,6 metre, ağırlıkları en çok 450 kilogramdır.
Kara marlin (Makaira indica) ortalama 3,7 metre uzunluğunda, ama daha kalın gövdelidir. Sert göğüs yüzgeçleri gövdesine yatmadan dik bir biçimde durur. Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus’un sıcak sularına yayılmış olan kara marline en çok Güneydoğu Asya kıyılarında rastlanır. Gene aynı bölgede yaşayan çizgili marlin (Tetrapterus audax) ise etinin lezzetiyle ünlü ufak yapılı türlerdendir.
Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında da görülen tek marlin türü, sırt yüzgecinin yüksek ön bölümü nedeniyle yelkenbalığı (Tetrapterus belone) adıyla tanınır.