Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Taşemen

  • Okunma : 468
Taşemen Resim

Taşemenler, sülük balıklarım da içeren yuvarlak ağızlılar (Cyclostomata) grubundan, öbür balıklara yapışarak asalak yaşayan ilkel yapılı çenesiz balıklardır. Bofa balığı adıyla da tanınan bu balıkların 22 kadar türü vardır. Bazıları tatlı sularda, öbürleri denizlerde bulunur. Taşemenlerin yılan balığını andıran gövdesi uzun ve pulsuzdur. İyi gelişmiş gözlerinin gerisinde, yanları boyunca dizili yedişer solungaç deliği vardır. Tek burun deliği başın üstünde yer alır. Yuvarlak ağzı emicidir ve diş işlevi gören boynuzsu kabartılarla donanmıştır. Bu sayede yapıştıkları balıkların derisini kazıyarak kanatır, akan kanı emerler. Ege Denizi’nde ender rastlanan bir türü (Petromyzon marinus) Atlas Okyanusu’nun hem Amerika, hem de Avrupa kıyılarında çok yaygındır. Uzunluğu 90 santimetreye ulaşabilir.

    Denizde yaşayan taşemenler üremek için girdikleri akarsuların kaynağına doğru yüzer ve yumurtalarını dökecekleri yerde bir yuva hazırlar. Yavru taşemenler küçük solucanları andırır. Kendilerini akarsu yatağına gömen bu yavrular 3-6 yılda tam olarak büyüyüp akıntı yönünde yüzmeye başlar. Deniz taşemenlerinin bazıları denizlere göç etmeyebilir. Kuzey Amerika’da deniz taşemenleri kanallarla okyanusa bağlanan Büyük Göller’e girmiş ve yerleştikleri bu göllerde çok sayıda balığın ölmesine yol açmıştır. Yol açtıkları zararı önlemek için ya akarsularda üreme yerlerine giderken avlanmalarına ya da yavruların akarsularda yok edilmesine çalışılmaktadır.

    Birçok ülkede sevilerek yenmelerine karşın, taşemenler İslam ülkelerinde insan besini olarak kullanılmaz. Söylentiye göre İngiltere Kralı I. Henry 1135’te bu balıklardan çok yediği için ölmüştür.

Taşemen Resimleri