Paraşütçülük
İnsanların yüksek yerlerden atlayıp yavaşça süzülerek aşağı inebilmeleri için kullanılan paraşüt daha sonra, düşen bir uçaktaki havacıların atlayıp kurtulmalarını sağlayan bir donanım olarak da kullanılmıştır. Eğlence ve yarışma amacıyla paraşütle atlamak olan paraşütçülüğe karşı duyulan ilgi 1950’lerin başlarında arttı ve paraşütçülük ciddi bir spor olarak kabul edildi.
Paraşütçülükte amaç, paraşütle atlayarak yerdeki bir hedefin en yakınına inebilmek ya da paraşütçülerin paraşüt açılmadan önce ve açıldıktan sonra, havada yaptıkları belirli hareketlerle bir gösteri gerçekleştirmektir. Bu gösteriyi paraşütçüler tek tek ya da takım halinde yapabilirler. Paraşüt genellikle paraşütçünün atladığı uçak ya da balona bir iple bağlıdır. Paraşütçünün atlamasıyla gerilen bu ip paraşütün otomatik olarak açılmasını sağlar. Ama bazen paraşütçü belirli bir süre
paraşütünü açmadan serbestçe düştükten sonra paraşütü açar.
Serbest düşüş sırasında kol ve bacaklarını iki yana âçıp vücuduna hafif bir eğim veren paraşütçü uçar gibidir. Havada dönüp taklalar atabilir. Paraşütçüler el ele tutuşup gruplar oluşturabilirler; birbirlerine bayrak verebilirler. Çok sayıda paraşütçü el ele tutuşarak havada insan dizileri oluşturabilir. 24 paraşütçünün el ele tutuşmasıyla oluşturulan insan dizisi bu dalda ulaşılan rekordur. Bu tür zor gösteriler için kanada benzeyen paraşütler kullanılır.
Spor amacıyla kullanılan paraşütlere, güvenliği artırmak için, “kol” denen bir donanım eklenmiştir. Bu donanım paraşüt açıldığı zaman paraşütçünün düşey durumda olmasını sağlar ve düşme hızı kesildiğinde duyulan sarsıntıyı azaltır. Ayrıca paraşütçünün paraşütün kubbesine ya da askı iplerine takılmasını engeller.
Paraşütü dolduran hava paraşüt kubbesinde bulunan deliklerden çıkabilir. Havanın bu hareketi, jet etkisiyle paraşütü karşıt yönde iter. Paraşütçü kubbedeki bu deliklerden, askı iplerinden ve kendi hareketlerinden yararlanarak paraşütü yönlendirebilir. Günümüzde daha da güvenli paraşüt türleri yapılmıştır.
İlki 1951’de yapılan dünya paraşütçülük şampiyonası Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun (FAI) denetiminde iki yılda bir düzenlenmektedir.