BADMİNTON
Badminton, raket ve özel, tüylü bir topla oynanan bir oyundur. Oyuncular, ağırlığı genellikle 140-155 gr kadar olan hafif raketler kullanırlar. Tüylü mekik ya da kuş denen top, küçük bir mantar parçasına takılmış, her biri 6,5 cm uzunluğundaki 16 kaz tüyünden oluşur. Kapalı alan oyunları için topun mantar tabanı oğlak derisiyle, açık havadaki oyunlar için ise lastikle kaplanmıştır. Plastikten yapılmış badminton topları da vardır. Vuruşa bağlı olarak badminton topu havada olağanüstü hızlı gidebilir.
Badminton sahası dikdörtgen biçimindedir ve bir fileyle (ağla) ortadan ikiye bölünmüştür. Ağın her iki yanında, sağ yarı alan ve sol yarı alan olarak ikişer alan vardır. Filenin her iki yanında ikişer kişi olmak üzere dört oyuncunun olduğu oyuna “çiftler karşılaşması”; filenin her iki yanında birer kişiden, iki oyuncunun olduğu oyuna da “tekler karşılaşması” denir. Çiftler için sahanın uzunluğu 13,4 metre, genişliği 6,1 metredir. Teklerde ise sahanın genişliği 5,18 metre olur. Filenin yüksekliği orta noktada 1,5 metre, direklerle birleştiği kenarlarda ise bundan 25 mm daha fazladır.
Badminton Oyununun Oynanışı
Raket kullanılan öteki oyunların tersine, badmintonda topun yere değmeden karşılanması gerekir. Bu nedenle oyuncular uyanık olmalı ve çok hızlı hareket etmelidir. Çok sert bir vuruştan yumuşak bir dokunuşa kadar değişen birçok vuruş türünde, ustalık göstermek için çok fazla olanak vardır.
Oyunun başlangıcında, karşılıklı duran iki oyuncudan biri sağ servis alanında durarak topu bir vuruşla ağın üzerinden karşı tarafa, kendi sağ servis alanında duran rakibine atar. Buna servis denir ve bu vuruş topa alttan vurularak yapılır. Rakip oyuncu topu bir vuruşla karşılayarak geri gönderir. Top yere düşene, saha dışına gidene, ağa takılana ya da ağın altından geçene kadar iki taraf arasında gidip gelir. Top ağa çarptıktan sonra hangi tarafın sahasına düşerse, o taraf kaybetmiş sayılır.
Badmintonda altı temel vuruş vardır: Bunlar servis, uzun vuruş (bir servis çizgisinden öbürüne yapılan vuruş), plase (yukarıdan bir vuruşla topu filenin hemen önüne düşürmek), smaç (yukarıdan aşağı doğru kuvvetli vuruş), sağ vuruş ve elin tersi öne doğru tutularak yapılan vuruş.
Eğer oyunu servisi atan oyuncu kazanırsa, bir sayı alır ve yeniden servis atar; eğer kaybederse servis atma hakkı rakibine geçer. Servis hakkını kazanan oyuncu, oyunu kazanmış olduğu için bir sayı kazanmaz, ama servis kendisindeyken kazandığı her oyun ona bir sayı kazandırır. 15 sayı yapan seti kazanır; tek bayanlarda ise 11 sayı bir seti kazanmak için yeterlidir. Her oyuncu doğal olarak, topu rakibinin karşılamakta en çok güçlük çekeceği bir yere atmak için elinden geleni yapar.
Badmintonun Tarihi
Badminton oyunu adını, Beaufort dükünün yaşadığı yerden, İngiltere’de, Gloucestershire’daki Badminton Malikânesi’nden almıştır. Oyun basit ve kaba biçimiyle ilk kez burada oynanmıştır. Başlangıçta oyuncak raketler ve toplar kullanılmış, file yerine de ip gerilmişti. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte bu oyun ilk kez yaklaşık 1865’te oynanmıştı. Yıllar sonra, kuralları belirlenmiş düzenli bir oyun durumuna geldi.
Oyunu ilk biçimiyle oynayanlardan bazıları, İngiliz egemenliği altındaki Hindistan’a yerleşmiş ve badmintonun ilk kurallarını orada oluşturmuşlardır. İngiltere’ye döndükten sonra ilk badminton kulüplerini kuranlar da bu kişilerdir. 1920’lere kadar oyun, İngiltere ve Hindistan dışında yaygın olarak oynanmıyordu. Ama, o zamandan beri dünya çapında çok sevilen bir oyun durumuna geldi. Malezya ve Endonezya’da yıl boyunca açık ve kapalı sahalarda oynanan badminton, çoğu ülkede kış boyunca kapalı alanlarda oynanır. Avrupa’da badminton mevsimi genellikle kasımdan marta kadar sürer.