Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sekoya

  • Okunma : 306
Sekoya Resim

Görkemli orman ağaçları olan sekoyalar dünyadaki canlıların en irisi ve en yaşlısıdır. Adını, Kuzey Amerika Yerlileri’nden Çerokiler’in ünlü reisi Sequoyah’dan alan bu ağaçların günümüzde yaşayan yalnızca iki türü vardır. Bunlardan biri kıyı sekoyası (Sequoia sempervirens), öbürü mamut ağacı ya da deve ağacıdır (Sequoia gigantea).

    Bu her iki sekoya türü de ABD’nin California eyaletinde yabani olarak yetişir; sayıları çok azalmış olan mamut ağaçları özellikle Sierra Nevada Dağları’nın batı yamaçlarında, hükümet tarafından korumaya alınmış koruluklarda bulunur. Dünyanın en uzun boylu ağaçları olan kıyı sekoyaları ise California’nın kuzeyinden Oregon’un güneyine kadar uzanan dağlık kıyılarda yetişir. Yüksekliği 90 metreyi bulan kıyı sekoyalarının bu boya ulaşabilmeleri yaklaşık 2.000 yıl alır. Oysa mamut ağaçlarının aynı yüksekliğe ulaşabilmesi için çok daha uzun bir süre gerekir. Nitekim, California’daki Sekoya Ulusal Parkı’nda bulunan, yaklaşık 83 metre yüksekliğindeki bir mamut ağacının 3.000-4.000 yıllık olduğu sanılmaktadır. Eyalet halkının “General Sherman” adını taktığı bu en yaşlı sekoya örneğinin gövde çapı 9 metreyi aşar; ağırlığının ise 2.500 ton dolayında olduğu saptanmıştır.

    Gerek kıyı sekoyası, gerek mamut ağacı tepeye doğru incelerek yükselen, dik gövdeli ağaçlardır. Gövdeyi saran kızılımsı kabuk kaim, süngersi ve derin çatlaklıdır. Her iki türde de dallar yere doğru sarkıktır, ama değişik tipte yapraklarla donanmıştır. Kıyı sekoyalarının şerit biçimli, yassı ve küçük, koyu yeşil yaprakları vardır. Mamut ağaçlarının yaprakları ise ince dalları kaplayan küçük, sivri uçlu pulcuklar biçimindedir. Kozalakları küçük, odunları hafif, sağlam ve dayanıklıdır.

Sekoya Resimleri