Sümüklüböcek
Sümüklüböcekler salyangozlarla akraba olan ve karada yaşayan karındanbacaklı yumuşakçalardır. Gövdeleri
uzun ve yuvarlak, kabukları körelmiş ya da hiç yoktur. Ama salyangozlar gibi kaslı ayaklarının üstünde sürünerek ilerlerken sümüksü salgılarıyla parlak bir iz bırakırlar. Ağızlarında bulunan, küçük diş sıralarıyla kaplı şerit biçiminde dil, besinleri kazıyarak ya da kopararak almalarını sağlar.
Ağzın hemen gerisinde iki çift dokunaç vardır. Arkadaki dokunaç çiftinin ucunda gözler bulunur. Daha gerideki örtenek (manto) denen bölge gövdenin üst bölümünü düzgün biçimde kaplar. Örteneğin kenarına
yakın bir yerde akciğere açılan yuvarlak bir delik vardır.
Çoğu sümüklüböcek canlı ya da çürüyen bitkilerle beslenir. Bitkilerin ayrışmasına yol açan beslenme etkinlikleri marul ve lahana gibi tarım bitkilerini de kapsadığından bahçe ürünlerinin önemli zararlıları arasında sayılırlar.
Bazı sümüklüböcekler etçildir ve gövdelerinin arka ucuna yakın küçük kabukları sayesinde otçul olanlardan ayırt edilebilir. Bunlar solucanlar, tırtıllar ve akrabaları olan otçul sümüklüböceklerle beslenirler.
Uzunluğu 15 santimetreyi bulabilen büyük boz sümüklüböcek (Limax maximus) beslenmek için bazen evlere girer. İlginç bir üreme davranışı vardır. Bir ağacın dalma sümüksü iplikçiğiyle asılarak havada çiftleşir.
Çilek gibi yerde yetişen meyve ve sebzelere zarar verdiklerinden, bahçıvanlar olabildiğince çok sümüklüböceği öldürmeye çalışırlar. Tuz, sümüklüböcekleri öldürdüğünden, bazıları bahçelere tuz serperek ürünlerini sümüklüböceklere karşı korur. Ama sümüklüböceklere karşı genellikle zehirli kimyasal maddeler kullanılmaktadır.