Uçurtma
Uçurtma uçurmak hem gençlerin, hem de yaşlıların sevdiği bir eğlencedir. Basit bir uçurtma, iki ince ve hafif çıtanın haç biçiminde birbirine tutturulmasıyla yapılır. Biri uzun, biri kısa olabilen bu çıtaları birbirine tuttururken uzun çıtanın kısa çıtayı ortalamasına dikkat edilir. Bir sicimle çıtaların uçları birbirine bağlanarak uçurtmanın iskeleti tamamlanır. Sonra bu iskelet ince sağlam bir kâğıtla, bir plastik ya da kumaş parçasıyla kaplanır. Bunun için kaplama malzemesi uçurtma iskeletinden biraz büyük olarak kesilir ve kenarları iskeletin çevresinden katlanarak kendi üstüne yapıştırılır. Uçurtmanın birbirine yakın üç köşesine eşit uzunlukta üç ip bağlanır ve bu iplerin öbür uçları bir araya getirilerek buna da uçurtmanın ipi bağlanır. Uçurtmanın dördüncü köşesine, dengeli uçmasını sağlayan kuyruk takılır. Bağlandığı köşeyi aşağı çekerek uçurtmayı dengeleyen kuyruk, bir ipin üzerine peş peşe bağlanmış kâğıt parçalarından oluşur.
Uçurtmayı uçurmak için, uçurtma ipini birkaç metre açıp uçurtma havalanıncaya kadar rüzgâra karşı koşulur. Sonra, yüksekçe bir yerde rüzgâr arkaya alınarak durulur. Uçurtma rüzgârla yükseldikçe ipi açılıp alçaldığı zaman ipi sarılarak uçurulur. İpin her zaman gergin durumda olmasına dikkat edilmelidir.
Hollanda tipi uçurtma ya da yay uçurtma denen uçurtmalarda kuyruğa gerek yoktur. Bu uçurtmayı yapmak için iki çıtalı bir uçurtma yapıldıktan sonra, kısa çıtanın iki ucuna bir ip bağlanır ve bu ip dikkatle gerilerek kısa çıtanın bir yay gibi kıvrılması sağlanır. Böylece uçurtmanın yüzeyi kıvrık bir biçim alır.
Dört yüzlü uçurtma ve kutu uçurtma gibi değişik biçimli uçurtmalar da vardır. Kutu uçurtmaların yapılması zordur; ama bunlar düzlem uçurtmalardan daha iyi uçar. Tahta çubuklardan yapılan kutu biçimindeki iskeleti nedeniyle daha sağlam olan bu uçurtmalar iyi uçtuğu gibi, çeşitli manevralar yapmaya da uygun bir yapıdadır. Bir insanı kaldırabilen büyük uçurtmalar yelken uçuşu sporunda kullanılır.
Uçurtma uçurmak doğu ülkelerinde çok yaygındır. Çin’de, dokuzuncu ayın dokuzuncu günü “Yükseklere Uçma” bayramıdır. Bu bayramda çocukların yanı sıra, yetişkinler de uçurtma uçururlar. İnsana, kuşa, kelebeğe, ejderhaya, balığa ve yılana benzeyen uçurtmaların yanı sıra, kötü ruhları korkutup kaçırmak için müzikli uçurtmalar da kullanılır. Bu uçurtmalarda ya üzerinde delikler bulunan ve rüzgârda flüt sesine benzer sesler çıkaran düdükler vardır ya da uçurtma üstündeki bir yayın üzerine gerilmiş olan ipler titreşerek bir yaylı çalgı gibi sesler çıkarır.
Japonya’da ve Doğu Asya’nın birçok ülkesinde yapılan uçurtma savaşı heyecan verici bir spordur. Burada amaç rakip uçurtmanın ipini koparmaktır. Bunun için uçurtma ipinin üst bölümüne yapışkan sürülüp sonra cam kırıklarına batırılarak ipin üzerinde kesici yüzeyler oluşturulur. Her uçurtmacı, rakip uçurtmanın ipine değebilmesi için uçurtmasının aşağı doğru süzülmesine çalışır. Rakip uçurtmanın ipine tam değdiği anda uçurtmasının ipini hızla çekerek öbür uçurtmanın ipini keser. İpi kesilen uçurtma yere düşer ve kim kaparsa onun olur.