Uğraşı
Uğraşı, insanların günlük işlerinin dışında, boş zamanlarını değerlendirmek ve hoşça vakit geçirmek amacıyla yaptıkları çeşitli etkinliklere denir. Hobi olarak da adlandırılan bu etkinlikler çok çeşitlidir. El becerisi gerektiren işler, koleksiyonculuk, yeni bir şeyler öğrenme (örneğin, bir yabancı dil), spor etkinlikleri, balıkçılık, avcılık, salon ve açık hava oyunları, kuş gözlemciliği, dans gibi saymakla bitmeyecek kadar çok etkinlik uğraşı kapsamına girer.
Dans etmek, yüzmek, yürüyüş, salon ve açık hava oyunlarından bazılarında hiç araç kullanılmaz. Bazı uğraşılarda ise basit araç ve gereçler kullanılır. Okçuluk, tavla, voleybol, futbol, badminton, masatenisi, dart, uçurtma uçurtmak, kâğıt oyunları, satranç, domino ve balık tutm ak basit araçlar gerektiren yaygın uğraşı türleridir.
Daha fazla araç gereç alabilecek durumdaki kimseler bisiklet, kanoculuk, dağcılık, yelkencilik ve kayak gibi uğraşılar seçebilirler.
İnsanların pek çoğu müzik dinlemekten ya da bir müzik aleti çalmaktan hoşlanır. Bunu tek başlarına ya da aynı uğraşıdan hoşlanan başka kişilerle birlikte yapabilirler. Bu alanda pikap, teyp, armonika, gitar ve piyano en gözde aletlerdir. Öte yandan müzik aletleri yapmak ve bunlarla konser vermek ya da kendi zevki için çalmak bir başka uğraşı türüdür.
Bahçecilik ve ev hayvanları beslemek dünyanın en eski uğraşıları arasındadır.
El Becerileri
Kendi elinizle bir şeyler yapmak hem eğlencelidir, hem de yaratıcılığınızı ortaya koymanıza yol açar. En basit gereçlerden bile oyuncak, giysi, odanız ve eviniz için kullanım ya da süs eşyaları yapabilirsiniz.
Evinizde atölye olarak kullanabileceğiniz bir köşe varsa, araç ve gereç toplamaya başlayarak kendi çalışma yerinizi oluşturabilirsiniz. Evin bir odasını ya da kendi odanızın bir köşesini bu amaçla kullanabilirsiniz.
El sanatlarında akla gelebilecek her türlü gereç yararlı olabilir. Boncuk, düğme, büyüklü küçüklü kutular, metal parçaları, boş kavanozlar, eski dergilerden kesilmiş resimler, kumaş ve mantar parçaları, kısaca bir gün işinize yarayabileceğini düşündüğünüz nesneleri atmayıp saklarsanız yaratıcılığınızı kullanarak ilginç şeyler yapabilirsiniz.
Bir söğüt dalını yontarak düdük yapmış, kurabiyeler pişirmiş ya da bir tavşan kafesi yapmış olanlarınız, insanın elleriyle bir şeyler yapmasının ne kadar keyifli bir uğraş olduğunu bilir. Tahta, metal ya da kilden bir şeyler yapmayı öğrenmek, giysiler tasarlamak ve dikmek ya da eski bir mobilyayı onarmak ve temizlemek, bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, resim ve heykel yapmak, oyuncak ya da gerçek tiyatrolar için kostüm ve sahne dekoru tasarlamak eğlenceli olmanın yanı sıra yaratıcı ve öğretici etkinliklerdir.
Bu türden uğraşılarda hemen hemen her türlü gereçten yararlanılabilir. Bu gereçlerin bazıları pahalı olmakla birlikte, çoğu son derece ucuzdur. Bazı uğraşılar ötekilerden daha fazla araç ve gereç, daha geniş bir çalışma ve depolama alanı gerektirir. Örneğin bir model demiryolu tüm odayı kaplayabilir. Sepet örme, boncuk işleri, el örgüsü, model gemi yapımı, ciltçilik, oymacılık, bilgisayar programcılığı, yemek pişirme, tasarımcılık, kabartma baskı, mine kakmacılığı, mücevher yapımı, yazı ve grafik işleri, metal işleme, nakış, fotoğrafçılık, çanak çömlek yapımı, her türden model yapımı, sabun oymacılığı, dokumacılık ve ağaç işleri el işi uğraşılarının yalnızca küçük bir bölümüdür.
Resim ya da heykel yapmak için büyük bir sanatsal yeteneğe sahip olmak gerekli değildir. Önemli olan yaptığınız işten zevk almanızdır.
Koleksiyonculuk
Yaşamının bir döneminde pul, çakıl taşı, yaprak, madeni para, bebek ya da kullanılmış porselen eşya türünden kendince ilginç bulduğu şeyleri toplamamış insan yok gibidir. Bazı koleksiyonların hiçbir gerçek değeri yokken, bazıları o kadar değerlidir ki, müze ya da galerilerde saklanır. Dünyaca ünlü koleksiyonların pek çoğu, bir iki parça ile işe başlayan koleksiyoncuların bu zevkli uğraşı yaşam boyu sürdürüp genişletmesiyle oluşmuştur.
Pul ve madeni para koleksiyonculuğu uzun yıllardan beri en çok ilgi duyulan uğraşılar arasındadır. Bunlardan başka toplanabilecek daha yüzlerce ilginç nesne vardır. Koleksiyonculuğun en çekici yanlarından biri de, daha önce kimsenin aklına gelmemiş bir şeyi toplamak ve incelemektir. Antika eşyalar, ünlü kişilerin imzalan, çan, kitap, şişe, düğme, porselen eşya, bebek, yelpaze, bardak, kilit, anahtar, müzik aletleri, plak, oyun kâğıtları, kartpostallar, gemi modelleri, ünlü bestecilerin elyazması notaları, oyuncak ve saatler koleksiyoncuların ilgisini çeken nesneler arasındadır.
Yeni Bilgiler Edinmek
İlginizi çeken uğraşı ne olursa olsun, bu alanda yeni bilgiler edinmenize yardımcı olacaktır. İlgi duyduğunuz konularda okuyarak ve görüş alışverişinde bulunarak bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Bir şeyler öğrenmek, bir uğraşının en heyecan verici yönü olabilir.
Bazıları rastlantı sonucu bir uğraşı edinir. Sözgelimi kırlara, deniz kıyısına ya da parka yapılan bir gezi sırasında topladıkları çakıl taşları, denizkabukları ya da yapraklarla bu işe başlarlar. Yaz tatilinde bir doğal koruma alanına, bir yeraltı mağarasına ya da tarihsel bir bölgeye yaptıkları gezilerde birçok yeni ve ilginç şey görürler. Bu ilgi giderek büyür ve gerçek bir uğraşıya dönüşür
Belirli bir uğraşı ile ilgilenmeye başladıktan sonra, kitap, dergi ve ansiklopedilerden pek çok şeyin öğrenilebileceğini, okullarda ve kütüphanelerde araştırma yapmanın çok yararlı olduğunu göreceksiniz. Öğretmenler ve kütüphane görevlileri, sizinle aynı uğraşıyı paylaşan başka insanlar, kulüpler ve derneklerle ilgili bilgi verebilir. Uğraşıya yeni başlamış biri olarak, ilgilendiğiniz konuya ilişkin kulüp ya da derneklerin toplantılarına katılarak pek çok şey öğrenebilirsiniz.
Bazı meraklı kimseler yaşamları boyunca tek bir uğraşı ile ilgilenir. Çoğumuz, yaşamımızın çeşitli dönemlerinde değişen ilgi alanlarına bağlı olarak değişik uğraşılar. ediniriz. Yaşamımız boyunca ister tek bir uğraşı ile ya da birkaçıyla birden ilgilenelim, her türden uğraşı hem boş vakitlerimizi değerlendirmemize, hem de bilgi dağarcığımızı geliştirmemize katkıda bulunur.