Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

ADLİ TIP

  • Okunma : 419
ADLİ TIP Resim

Mahkemelerdeki soruşturmalar sırasında kimi zaman doktorlara da görev düşer. Örneğin bir ölümün doğal olmayan nedenlerden kaynaklandığından kuşkulanılıyorsa, uzman doktorlara başvurulur. Bu ölüm şiddet kullanarak, kaza sırasında, ameliyatta ya da zehirlenerek gerçekleşmiş olabilir. Böyle durumlarda olayı inceleyen savcı ya da mahkeme, ölümün nasıl gerçekleştiğini, yaranın hangi silahla yapıldığını, eğer bir cinayet söz konusuysa olay sırasında katilin akıl dengesinin yerinde olup olmadığını öğrenmek isteyebilir. Bütün bu soruların yanıtlarını adli tıp uzmanı doktorlar verir.

    Adli tıbbın geçmişi çok eskidir. Örneğin Eski Mısırlılar’ın günümüzden 5.000 yıl önce cinayet ve benzeri olaylarda doktorlara danıştıkları bilinmektedir. Hammurabi Yasaları ile Tevrat’ta da adli tıp konularına değinilmiştir. İÖ 40’ta öldürülen Jül Sezar’ın vücudundaki 23 yaranın yerini ve etkilerini gösteren rapor ilk adli tıp raporu sayılır. Gerçek ölüm nedeninin anlaşılabilmesi için cesedin açılarak incelenmesi demek olan otopsi ise ilk kez 1374’te Fransa’da uygulanmıştır. Günümüzde hukuk ve tıp fakültelerinde bir ders olarak okutulan adli tıp, ilk kez 1650’de Leipzig Üniversitesi’nin ders programında yer aldı. Türkiye’de ise ilk adli tıp dersi 1849’da, II. Mahmud döneminde verildi.

    Bugün adli tıp konularında mahkemelere ve savcılara rapor hazırlamak Adli Tıp Kurumu’nun görevidir. Bu kuruma bağlı uzman doktorlar, otopsi ve incelemelerini gerekli görülürse olay yerinde yapmak zorundadırlar.

ADLİ TIP Resimleri