Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Arabistan

  • Okunma : 748

Arabistan, Asya'nın güneybatısında yarımada. Batıda Kızıldeniz ve Aden körfeziyle Afrika'dan, doğuda Basra körfezi ve Umman deniziyle Asya'dan ayrılan Arabistan (ya da Arabistan yarımadası), güneyde Hint okyanusuyla, kuzeyde Ürdün ve Suriye çölleriyle sınırlıdır. Üç yönden denizlerle çevrili olduğundan, Araplar tarafından Ceziref ül-Mrap("Arap adası"), diye adlandırılır. Yüzölçümü 2 590 000 km² olan yarımadanın % 80'inden çoğu Suudi Arabistan'la kaplıdır. Güney ve doğu kenarlarında Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt, Suudi Arabistan'ın doğu kıyısının 21 km açığında da ada devleti Bahreyn yer alır; toplam nüfusu 33 000 000 kişidir.

Arabistan yarımadası tortullarla kaplı billur su kayaçlardan oluşur. Her yönden sarplıklarla çevrili bir çöküntü biçimindedir. Yazlık sıcaklık ortalamasının 38 °C'ın üstünde olduğu yarımadada, yalnızca Yemen yaylaları ve Suudi Arabistan'daki Asir bölgesi kalıcı bir akarsuyu besleyecek kadar yağmur alır. Darı, buğday, arpa üretiminde ve koyun yetiştiriciliğinde kullanılan suyun çoğu, yeraltı kaynaklarından elde edilir. Dünyanın en büyük kesintisiz çölü olan Rub ül-Hali ("Boş kesim"), yarımadanın beşte birinden çoğunu kaplar; kum tepeleri ve çok yüksek konutlar yüzlerce kilometre boyunca uzanır. Dünya petrol üretiminin yaklaşık % 20'sini sağlayan petrol yatakları Basra körfezi çevresinde toplanmıştır.

Arabistan yarımadasında, önce Sabahlar zengin bir krallık kurmuşlar, sonra yarımada Babillilerin ve eski Mısırlıların eline geçmiş, VII. yy'dan başlayarak "İslâm'ın beşiği" olmuştur.