Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Savan

  • Okunma : 339
Savan Resim

Tropik bölgelerde, özellikle de Afrika’da binlerce kilometre karelik alanlar savan denen çayırlarla kaplıdır. Ekvator ormanlarının çevresinde at nalına benzer bir kuşak oluşturan bu çayırlara Brezilya’nın güneyinde ve Avustralya’da da rastlanır. Yer yer dağınık ağaç ve çalı grupları içeren savanları seyrek ağaçlıklardan ayırmak kolay değildir. Ama, savanlarda genellikle ağaçlar çok aralıklı olarak bulunur.

    Çok çeşitli savan tipleri vardır. Savanlardaki ağaçların boyları 5-20 metre arasında değişir, otların uzunluğu ise 4 metreye ulaşır. Bu çayırlar kurak mevsimlerde, yangınların da etkisiyle karararak kuru ve cansız görünür. Ama yağmurlarla birlikte doğa yeniden yeşillenip çiçeklenerek eski güzelliğine kavuşur. Aralarında akasya türlerinin de yer aldığı, dağınık gruplar halindeki savan ağaçları akarsu kenarlarında daha sık topluluklar oluşturur. Savanlarda, antilop gibi sürüler halinde yaşayan otçul hayvanlar ile aslan ve sırtlan gibi yırtıcı hayvanlara rastlanır.

    Afrika’daki savanların çoğu kurak mevsimlerde yangınlarla yok olur. Yangınlar genellikle ya uzun otlarla kaplı bu alanlarda saklanan av hayvanlarını ürkütmek ya da tarım alanları açmak için çıkarılır. Kalın ve sert kabuklu bazı ağaçlar dışında ağaçların çoğu yangına karşı koyamayarak yanıp kül olur. Otsu bitkiler ise, yalnızca toprağın üstünde kalan bölümleri yandığı için tümüyle yok olmayıp yeniden yeşerir. Bunun sonucunda ağaçlarını yitiren savanlar giderek yalnızca otların yetiştiği alanlara dönüşür. Ağaçsız savanların çoğunun yangınlar sonucunda oluştuğu sanılmaktadır.

Savan Resimleri