Meksika Körfezi
Kuzey Amerika’nın güneydoğusunda yer alan Meksika Körfezi, Atlas Okyanusu’nun büyük bölümü karayla çevrilmiş bir koludur. Körfez yaklaşık 1.300.000 km2’lik bir alanı kaplar ve en derin yeri 5.203 metreyi bulur.
Meksika Körfezi, açık denize çıkan iki kanal dışında her yandan karayla çevrilmiştir. Yucatân Boğazı Karayib Denizi’ne, Florida Boğazı da Atlas Okyanusu’na açılır. Bu kanalların arasında Küba Adası yer alır. Körfez, ABD ve Meksika’nın Körfez Kıyı Ovası adı verilen kıyı düzlükleriyle çevrilidir. Florida’dan Yucatân Yarımadasına kadar 5.000 kilometreye yaklaşan kıyı şeridi boyunca tuzlu lagünleri kuşatan uzun ve dar kum setleri görülür.
Meksika Körfezi’nde işe yarayan doğal liman sayısı azdır. Bunların en iyileri Meksika’da Veracruz ve Tampico, ABD’de ise Corpus Christi, Galveston, Mobile, Pensacola ve Tampa’dır. İkisi de önemli birer iç liman olan Houston ve New Orleans kentleri de körfezle bağlantılıdır. Houston bir kanalla, New Orleans ise Mississippi Irmağı yoluyla körfeze bağlanır. Bütün bu limanlara her gün petrol, pamuk, tahıl, maden cevheri ve meyve taşıyan gemiler gelip gider. Körfez bölgesinde büyük petrol ve gaz rezervleri bulunmaktadır. Körfezdeki ticari balıkçılıkta yassıbalıklar, kefal, istiridye, karides ve yengeç önemli bir yer tutar. Tarpon gibi büyük balıklar da spor amacıyla avlanır.
Körfez bölgesinin iklimi genel olarak nemli ve ılımandır. Körfezin yüzey suları Atlas Okyanusu’nun aynı enlemde yer alan kuzey sularından ortalama birkaç derece daha sıcaktır. Meksika ve Texas kıyılarının bazı kesimleri dışında bölge çok yağış alır. Kışın kuzeyden gelen soğuk hava kütleleri bazen güneye doğru ilerleyerek körfez bölgesine girer. Yaz sonları ile sonbahar, körfez bölgesinde kasırga mevsimidir. Bu kasırgaların çok azı karaya ulaşır.
Mississippi dışında körfeze dökülen en önemli akarsu Rio Grande’dir. Bu ırmak ABD topraklarında doğar ve Meksika sınırı boyunca akarak körfeze dökülür.