Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çayır

  • Okunma : 288
Çayır Resim

Çoğunlukla düzlük bölgelerde yarı kurak bir ortamda küçük bitkilerden kalın bir örtü oluşur. Bu bitki örtüsüne bağlı olarak var olan canlıları da kapsayan alana çayır denir. Çayırlarda, yer yer ağaçlar ve çiçekli bitkilerden oluşan karm a bir bitki örtüsü vardır. İnsanlar henüz doğal çevrelerini bozmadan önce, yeryüzünün yaklaşık yarısının çayırlarla kaplı olduğu sanılmaktadır. Daha sonraları çayırların azalmasıyla birlikte birçok bitki ve hayvan türü de yok olmuştur.

İklim, Bitki Örtüsü ve Hayvan Varlığı

Çayırlarda bitki örtüsü iklim özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Yazlar genellikle sıcak geçer (40°C). Yağmur yazın yağar. Yıllık ortalama yağış 250-500 mm arasındadır. Yılda birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen kuraklık dönemleri görülür. Kuraklık ve zaman zaman görülen yüksek sıcaklık, çayırlarda bulunan bitki ve hayvanları olumsuz etkiler. Kışlar soğuktur ve sıcaklık -34°C’ye kadar düşer.

    Ilıman bölgelerdeki çayırlarda yıllık yağış miktarı 250-750 mm arasındadır. Tropik bölgelerde bu m iktar 600-1.500 milimetreye yükselir. Çayırlarda bitkilerin büyüme dönemi yağmur mevsimince belirlenir. Ilıman bölgelerdeki çayırlarda sıcaklık 5°-20°C arasında değişir.

    Çayırlarda başlıca bitki örtüsü tohumlu otsu bitkilerdir. Ayrıca odunsu bitkiler, cüce çalılar, bodur ağaçlar ve yaprakyosunları en çok rastlanan çayır bitkileridir.

    Çayırlardaki hayvan varlığı çok çeşitlidir. En çok tanınan çayır hayvanları Afrika çayırlarında rastlanan ceylan, zebra, zürafa, antilop ve suaygırı; Asya’daki çayırlarda yaşayan yabansığırı, sayga, geyik ve yabandomuzu; Kuzey Amerika’daki çayırlarda yaşayan ve soyu tükenm ekte olan bizon, kır kurdu, vaşak; Güney Amerika pampalarında yaşayan lama ve devekuşu ile Avustralya’da yaşayan kangurudur.

Çayır Resimleri