Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Defne

  • Okunma : 378
Defne Resim

Defnegiller familyasının örnek türü olan defne (Laurus nobilis) hoş kokulu yapraklarıyla tanınan küçük bir ağaçtır. Akdeniz kıyılarının kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak ikliminde kendiliğinden yetişir. Sonradan doğal yurdundan alınarak dünyanın başka yerlerine de alıştırılmış, kışın yapraklarını dökmediği için park ve çevre düzenlemesinde aranan bir ağaç olmuştur. Bazı yerlerde 10 metreye kadar boylanırsa da genellikle ağaççık boyutlarını aşmayan defneye, çevre düzenlemesinde kullanılacağı zaman budanarak özel biçimler verilebilir.

    Defnenin meşin gibi sert olan oval yapraklarının yüzeyi kaygan, kenarları dişsizdir ve kuruduğunda bile uçmayan kendine özgü çok hoş bir kokusu vardır. Bu nedenle defne yaprakları özellikle balık ve et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Ayrıca bazı ülkelerde koku vermesi için likörlere katılır. Bitkinin ilkbaharda küçük salkımlar halinde açan ve sarıya ya da yeşile çalan beyaz çiçekleri vardır. Dişi çiçekler sonradan koyu mor renkli ve tek tohumlu, zeytine benzeyen küçük etli meyvelere dönüşür. Bu meyvelerden elde edilen defne yağından da romatizma ağrılarına karşı etkili merhemler ya da çeşitli cilt hastalıklarına ve saç dökülmesine karşı kullanılan özel sabunlar yapılır.

    Defne çok gösterişli bir ağaç olmamasına karşın eski Akdeniz uygarlıklarında kutsal bir anlam taşırdı. Yunan mitolojisine göre bitkinin adı su perisi Daphne’den gelir. Sağlık, şiir, müzik ve okçuluk tanrısı Apollon bir ırmak tanrısının kızı olan Daphne’ye âşık olmuş ve peşinden koşmaya başlamış. Daphne tam yakalanacağı anda kendisini kurtarması için babasına yakarmış. Babası da onu bir defne ağacına dönüştürmüş. Eski Yunanlılar defneyi Apollon’un kutsal ağacı sayarlar ve şairlerin başına defne yapraklarından örülmüş çelenkler takarlardı. Eski Romalılar’da da bu ağaç cesaret ve zaferin simgesi olduğu için defne çelenkleri bu kez savaşçıların ve kahramanların başını süslemeye başladı. Romalılar ayrıca defne dalının insanları yıldırım çarpmasından koruyacağına inanır ve fırtınalı havalarda yanlarında birer defne dalı taşırlardı.

    Başta Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen bütün kıyı kesimlerinde yetişen defne ağacının yaprakları dış ülkelere satılan orman ürünlerimiz arasında önemli bir yer tutar.

Defne Resimleri