Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Güveyfeneri

  • Okunma : 341
Güveyfeneri Resim

Dallarından turuncu ya da kırmızı renkli küçük “kâğıt fenerler” sarkan bir bitkinin görüntüsü insanın belleğine kazınacak kadar çarpıcıdır. Tek bir cinste (Physalis) toplanmış 100 kadar türü olan bu otsu bitkilerden çoğu Amerika’da, bazılan Eskidünya’nın ılıman bölgelerinde, yalnızca bir türü Türkiye’de bulunur.

    Yurdumuzda güveyfeneri, gelinfeneri, kandilotu gibi adlarla anılan bu tür (Physalis alkekengi) Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde, orman ve akarsu kıyılannda yetişir. 50-60 cm kadar boy atabilen bitki baharda küçük beyaz çiçekler açar. Çiçekler dökülüp meyve olgunlaşırken, yeşil renkli çanakyapraklar iyice büyüyerek kenarlardan birleşir ve kiraz iriliğindeki yuvarlak, üzümsü meyveleri saran yansaydam birer torbaya dönüşür. İlk bakışta meyve sanılan turuncu fenercikler, önce koyu san bir renk alan, sonra kızaran bu kaynaşmış çanakyapraklardır. Süs bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilen bu bitkinin meyveleri halk arasında ateş düşürücü, idrar söktürücü ve yatıştıncı ilaç olarak kullanılır.

    Zengin, kumlu topraklan ve sıcak iklimi seven güveyfenerleri doğada her yıl yeniden açan çokyıllık bitkilerdir; ama bahçelerde süs bitkisi olarak tohumdan yetiştirildiğinde her yıl yeniden ekmek gerekir. Anayurdu Peru ve Meksika olan bazı Amerika türlerinin (Physalis peruviana ve Physalis ixocarpa) irice meyveleri bu ülkelerde domates gibi sebze olarak yenir.

Güveyfeneri Resimleri