Homo habilis
Homo habilis, Tarihöncesi insani türlerinden biri. Homo habilis Doğu Afrika'da, Louis ve Mary Leakey tarafından bulunmuş ve "Beceri Sahibi İnsan" anlamında bu ad verilmiştir. Homo habilis fosilleri, Australopithecus fosillerinden, kafataslarının geniş, azı dişlerinin küçük olmasıyla ve kemiklerinin çağdaş insanınkine benzemesiyle ayrılır.
Olduvai'nin yanı sıra, sonradan Afrika'daki başka arkeoloji alanlarında da bulunan Homo habilis fosilleri, günümüzden 2 milyon- 1,8 milyon yıl öncesinde kalmıştır. Fosillerin yerinde, hayvan kemiklerime taş aletler de bulunmuştur. Olduvai aletlerine yakın bölgelerde Australopithecus kemikleri de görülmesine karşın, paleontoloji uzmanlarının çoğu, bu aletleri, daha ileri bir tür olan Homo habilis’in yapmış olduğunu düşünmektedirler.
Homo habilis'ın insanın evrim süreci içindeki konumunda, görüş birliğine varılamamıştır. Bununla birlikte, bilim adamlarının çoğu, insan (Homo) cinsinin en erken türü olan Homo habilis’ın daha önceki dönemin Ausşen durulmasını önleyici işlemden geçirme. Sözgelimi, süt içindeki bitkisel yağ taneciklerinin boyutları küçültülerek, yüzeyde krema oluşması engellenir. Bu işlemde süt, 60 °C'a ısıtılıp, "homojenleştirici" adı verilen aygıta aktarılarak, bir süre çok yüksek basınç altında tutulur ve bir metal üstüne püskürtülür. Bu yöntemle, ortalama 3,5 mm çapında olan yağ tanecikleri, büyüklüklerinin 1/100'ü küçüklüğünde taneciklere bölünür ve çözelti içinde asılı kalırlar.