Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İç Anadolu Bölgesi

  • Okunma : 650

İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biri. Adının da belirttiği gibi Anadolu yarımadasının iç kesiminde yer alan, kuzeyde Karadeniz Bölgesi, güneyde Akdeniz Bölgesi, batıda Ege Bölgesi, kuzeybatıda Marmara Bölgesi, doğuda Doğu Anadolu Bölgesi'yle sınırlı olan İç Anadolu Bölgesi ülkemiz yüzölçümünün % 19,5'unu kaplar (151 275 km²) ve Kırşehir, Adıyaman, Amasya, Çorum, Malatya, Kahramanmaraş, Niğde, Tokat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Nevşehir, Kayseri, Eskişehir, Konya, Ankara, Çankırı, Sivas, Yozgat illerinin büyük bölümü ile komşu bölgelerden bazı ilçeleri içine alır (illerinin bazı ilçeleri de komşu bölgelere taşar).

Sıralar biçiminde uzanan ya da tek tek yanardağ konileri biçiminde yükselen dağların (Sündiken dağları, Sivrihisar dağları, Erciyes dağı, Haşan dağı, Melendiz dağı, Karadağ, vb.) arasına girmiş ova biçimli çukur alanların (Konya ovası, Eskişehir ovası, Ereğli ovası) önemli yer tuttuğu bölgenin başlıca akarsuları Sakarya, Kızılırmak, Çekerek suyu (Yeşilırmak'ın kolu), Samantı suyu (Seyhan'ın kolu) ve Tohma suyudur (Fırat'ın kolu). Birkaç büyük gölün (Tuz gölü, Eber gölü, Akşehir gölü, Seyfe gölü, Çavuşçu gölü) yeraldığı bölgede, çok sayıda küçük göle de rastlanır.

Sert kara iklimi etkisindeki, kışların soğuk ve az yağışlı, yazların sıcak ve kurak geçtiği İç Anadolu Bölgesi'nin bitki örtüsünde, geniş alanlar yumakotu, üzerlik, geven, devedikeni, vb. türlerden oluşan bozkırlarla kaplıdır; yükseklerde ve kuzey kesimdeyse, meşe, ardıç ve karaçamlardan oluşan ormanlara rastlanır. Tarımda buğday (özellikle Konya ve Ankara illerinde), arpa, baklagiller ve sanayi bitkilerinden şekerpancarı ekilir. Hayvancılık (koyun, tiftik keçisi, kılkeçisi) da gelişmiştir. Sanayinin özellikle büyük kentlerdeki un, makarna, şarap fabrikaları, dokuma sanayisi (Kayseri, Sivas ve Konya'da) ve Kırıkkale'deki askerî sanayi tesisleriyle temsil edildiği bölgede, yeraltı gelir kaynaklarının başlıcaları arasında bor, manganez, demir, krom, lületaşı, mermer ve tuz yatakları sayılabilir.

Yüzeyşekillerinin karayolu ulaşımına elverişli olduğu (Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara-Konya, Ankara-Samsun, Ankara-Adana, vb. karayolları), demiryolu ağı da gelişmiş olan bölgede, Ankara, Sivas ve Kayseri havaalanları hava ulaşımını sağlar.