Kabakulak
Kabakulak bir virüsten ileri gelen mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Kulağın hemen önünde yer alan kulakaltı tükürük bezi bu virüsün etkisiyle iltihaplanarak şiştiği için bu hastalığa kabakulak denmiştir. Bazen virüsün etkisi kulakaltı tükürük beziyle sınırlı kalmaz; hastalık öbür tükürük bezlerine de yayıldığı için çenealtı ve dilaltı bezleri de şişebilir.
Hastalık boğaz ağrısı ve hafif bir ateşle başlar. Bir iki gün sonra sağ ya da sol kulağın önündeki tükürük bezi şişer ve ateş yükselir. Genellikle bunu öbür yandaki tükürük bezinin şişmesi izler. Ağrı fazla değildir; ama hastanın ağzını açması, çiğnemesi ve yutkunması güçleşmiştir. Dört beş gün sonra ateş düşer ve tükürük bezlerinin şişliği iner.
Kabakulak hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Yapılacak tek şey hastanın yatarak dinlenmesini sağlamak ve kolay yutabileceği yiyecekler vermektir. Bu arada hastalığın bulaşarak yayılmasını önlemek üzere hastayı ev halkından, özellikle öbür çocuklardan uzak tutmak gerekir.
Kuluçka dönemi, yani virüsün vücuda bulaşması ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması arasında geçen süre, ortalama üç haftadır. Kabakulak en çok küçük çocuklarda ve kızlardan çok erkeklerde görülür; yetişkinlere bulaşması enderdir. Üstelik bir kez kabakulak geçirenler ömür boyu bağışıklık kazandıkları için bir daha bu hastalığa yakalanmazlar.