Kubbetü's-Sahra
Kubbetü's-Sahra, Kudüs kentinin eski kesiminde yer alan kutsal bir ziyaret yeridir. Üstündeki yapı Ömer Camisi olarak da anılır. Caminin ortasında bulunan ve Sahra ya da Hacer-i Muallak (boşluktaki taş) adıyla tanınan 18x 13,5 metre büyüklüğündeki taş Hıristiyanlar ve Museviler’ce de kutsal sayılır. Cennetten çıktığına inanılan bu taşa ilişkin birçok söylence vardır. Hz. İbrahim’in kurbanını bu taşın üstünde kestiği, Hz. Davud’un burada Tanrı’ya dua ettiği, Hz. Muhammed’in miraç gecesi buradan göğe yükseldiği en yaygın olanlarıdır.
Bu kutsal taş üzerindeki ilk yapıyı 691’de Emevi Halifesi Abdülmelik yaptırdı. Kudüs 1099’da Haçlılar’ın eline geçince yapı kiliseye çevrildi. Selahaddin Eyyubi 1187’de kenti geri alınca burasını yeniden camiye dönüştürdü. Uzun tarihi boyunca birçok kez onarımdan geçen yapı bugün de cami olarak kullanılmaktadır.
Kubbetü’s-Sahra, kenar uzunlukları 20 metre olan düzgün bir sekizgen biçimindedir. Dört yöne bakan dört kapısı vardır. Yapı kutsal taşın üstünde yer alan kubbeli bir orta mekânla, bu orta mekânı çevreleyen iç içe iki koridordan oluşur. Yapının iç ve dış bezemeleri çok ünlüdür. Pencerelerinde renkli cam işçiliğinin seçkin örnekleri, kemerlerde ve kubbe kasnağında İslam mozaik sanatının en eski ürünleri yer alır.