Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Petunya

  • Okunma : 327
Petunya Resim

Dünyanın birçok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen petunyaların (Petunia) anayurdu Güney Amerika’dır. Tütünle aynı familyada (Solanaceae) yer alan bu bitkiler adını, Brezilya’da “tütün” anlamına gelen petun sözcüğünden alır. Ayrıca, gene aynı familyanın üyesi olan patates ve patlıcanla da akrabadır.

    Petunyalar ortalama 30 santimetreye kadar boylanabilen, oldukça küçük yapraklı bitkilerdir. Bazıları baştan başa yapışkan tüylerle kaplı olan 12 değişik türü vardır. Dalların ucunda tek tek açan mor, pembe, beyaz, kırmızı ya da alacalı renkli iri çiçekleri son derece alımlıdır. Çiçeklerin huni biçimli taçyaprakları tabanda birbiriyle kaynaşmış olmakla birlikte kenarlarda loplara ayrılmıştır.

    Bol güneşli yerleri seven petunyalar bütün bir yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sürdürür. Bunların park ve bahçelerde olduğu kadar balkonlarda saksı içinde yetiştirilen çeşitleri de vardır. Yabanilerinin çokyıllık olmasına karşın, süs çeşitleri biryıllık bir bitki gibi yetiştirilir; yani tohumdan üretilen bu bitkiler çiçeklenip solduktan sonra sökülür, ertesi yıl yenileri dikilir.

Petunya Resimleri