Sarısalkım
Adını salkım biçimindeki parlak sarı çiçeklerinden alan sarısalkımlar (Laburnum) küçük ağaç ya da çalı yapısında gösterişli bitkilerdir. Morsalkımlar gibi baklagiller (Leguminosae) familyasında yer alan sarısalkımlar da süs bitkisi olarak yetiştirilirler. Bunların sıklıkla park, bahçe ve yol kenarlarına dikilen en yaygın türlerinden birine (Laburnum anagyroides) altın renkli çiçeklerinden ötürü “altınyağmuru” adı verilmiştir.
Sarısalkımların gövde ve dalları yeşilimsi gridir ve düzgün bir kabukla örtülüdür. Gümüş renkli ipeksi tüylerle kaplı kış tomurcukları baharda açılarak yapraklara dönüşür. Üç yaprakçıktan oluşan bu bileşik yaprakların üst yüzü parlak, altı ipeksi tüylüdür. İçinde yer aldığı familyanın öbür üyeleri gibi sarısalkımların da kelebek biçiminde çiçekleri vardır.
Sarısalkım çiçekleri balözü almaya gelen arılar aracılığıyla tozlaşır. Bir çiçeğe giren arının üzerine dökülen çiçektozları bu böcek aracılığıyla başka bir sarısalkım çiçeğine taşınırken, başka çiçekten gelen bir arı da bu çiçeğin tepeciklerine çiçektozu getirir; böylece çapraz tozlaşma sonucu döllenen çiçek meyveye döner. İçinde altı kadar tohum barındıran badıç biçimindeki yassı meyveler olgunlaştığında patlayarak tohumlarını çevreye saçar.
Sarısalkımlar Avrupa’nın güney, Asya’nın batı kesimlerinin yerli bitkisidir. Bu ağaçların koyu kahverengi özodunları müzik aleti ve çeşitli ahşap eşyanın yapımında kullanılır.
Son derece zehirli bitkiler olduklarından sığır, koyun gibi süt veren hayvanlarda ölümlere neden olan sarısalkımların en çok tohumları zehirlidir.