Susam
Susam, tohumlarından yağ çıkarılan değerli bir tarım bitkisidir. Anayurdunun Asya (özellikle Hindistan) ya da Doğu Afrika olduğu sanılan bu bitki (Sesamum indicum) çok eskiçağlardan beri yetiştirilir. Örneğin, Eski Mısırlılar susamı öğüterek unundan yiyecek yaparlardı. Susam üretiminin yaygın olduğu günümüzde en önde gelen susam üreticileri Sudan, Venezuela, Hindistan, Nijerya, Çin, Meksika ve Birmanya’dır. Türkiye’de ise susam başlıca Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir; en çok ürün Şanlıurfa ilinden sağlanır.
Susam ortalama 50-250 cm arasında boylanabilen biryıllık bir bitkidir, bu yüzden her büyüme mevsiminin sonunda kurur ve ölür. Susamın bazı çeşitlerde dallanabilen dik gövdesi koyu yeşil, ince uzun yapraklar taşır.
Yaprakların kenarı düz ya da dilimlidir. Beyaz ya da pembemsi çiçekleri solduğunda yerine kapsül tipi meyveler oluşur. Meyvelerin içinde çok sayıda beyaz, minik, yağlı tohum bulunur.
Tohumlardan çıkarılan sıvı yağ başlıca yemeklik olarak, ayrıca sabun, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılır. Küspesinden ise hayvan yemi olarak yararlanılır. Bazen ekmek ve pasta gibi unlu besinlerin üstüne serpilen susam tohumlarından tahin ve tahinhelvası da yapılır.