Toy
Toylar yaşamlarını büyük ölçüde yerde geçiren kuşlardır. Tanımlanmış 23 türü arasında en iyi bilineni bayağı toydur.(Otis tarda). Ağırlığı 14 kilograma ulaşabilen bu gösterişli kuşun üst bölümleri sarımsı kahverengi üstüne siyah desenli, alt bölümleri beyazdır. Dişiden çok daha iri olan erkeğin gagasının altından iki yana doğru uzun süs tüyleri çıkar. Bu tüyler kuşa “sakallı’' izlenimi verir. Toy Avrupa’nın orta ve güney kesimleri ile Asya’nın batısındaki otlaklarda yaşamını sürdürmektedir. Yumurtalarını genellikle taneli bitkilerin ya da otların arasında üstünkörü açtığı oyuğa bırakır ve küçük sürüler halinde beslenir.
Yaşam ortamı geniş açık alanlarla sınırlı olduğundan, boş toprakların ekilmesi, avlanması ve yumurtalarının toplanmasıyla birlikte sayıları iyice azalmış, İngiltere’deki varlığı ise tümüyle ortadan kalkmıştır. İngiltere’nin yabanıl ortamında 100 yılı aşkın bir süreden beri bulunmayan bu türün doğada yeniden üretilmesi çabaları da başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Avrupa’nın batısı ve Fas’tan Afganistan’a kadar uzanan bölgelerde yaşayan mezgeldek (Tetrax tetrax) de bir toy türüdür. Türkiye’de bayağı toy ve mezgeldeke İç Anadolu Bölgesi’nin geniş düzlüklerinde rastlanabilir. Ama aşırı avlanma sonucu sayıları çok azalmıştır.
Öbür toy türlerinden hubara (Chlamydotis undulata) tepeliği ve boynundan sarkan siyah ve beyaz tüyleriyle dikkat çeker. Eskiden bol bulunduğu Arabistan çöllerinde yer yer tümüyle yok olmuştur.
Avustralya ovalarında yaşayan Avustralya toyu (Ardeotis australis) aşırı avlanma sonucu iyice azalan türler arasındadır. Ayrıca kıtaya götürülen çeşitli yırtıcı hayvanlara da yem olmuştur.
Güney Afrika’da birkaç toy türü yaşar. Bazıları oldukça küçük yapılıdır. Ama kori toyu (Ardeotis kori) 18 kg ağırlığı aşabilir.