Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Trabzon Hurması

  • Okunma : 343
Trabzon Hurması Resim

Trabzon Hurması, dalların ucunda kümelenen domates biçimindeki iri, turuncu meyveleri ve geniş yapraklarıyla albenili bir ağaçtır. Abanozgiller familyasında yer alan bu ağaç (Diospyros kaki) Doğu Asya kökenli olmakla birlikte, meyveleri için dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Türkiye’de de özellikle Hatay, Ordu, Adana ve İçel illerinde, her yıl ortalama 5-8 bin ton dolayında trabzonhurması üretilir; bu ürünün
yarısından fazlası Hatay ilinden sağlanır.

    Trabzon hurması kışın yapraklarını döken ufak bir ağaçtır. 6-15 cm uzunluğundaki elips biçimli yaprakların üst yüzü tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçeklerini haziran ayında açar. Sonbaharda olgunlaşan meyveleri ortalama 7-8 cm çapında, hafif yürek biçimli ve yuvarlaktır. Meyveler henüz hamken sert, acı ve buruk lezzetlidir. Oysa, olgunlaştıkça yumuşar, tatlanır ve rengi giderek koyu turuncuya, hatta kırmızımsı bir tona döner. A ve C vitamini içeren trabzon hurması en çok taze meyve olarak yenir; ayrıca puding, jöle, pasta ve dondurma yapılır.

    Kuzeydoğu Anadolu’daki geniş yapraklı ormanlarda yabani olarak yetişen, ayrıca gene bu bölgedeki kıyı illerinde park ve bahçelere süs olarak dikilen küçük trabzon hurması (Diospyros lotus) ise bununla çok yakın akraba olan bir türdür. Aynı öbürü gibi Doğu Asya kökenli olan bu tür kiraz büyüklüğündeki mavimsi siyah meyveleriyle ayırt edilir. Meyvelerinden ötürü “karahurma” , “yahudi hurması” ya da “hurma eriği” gibi adlarla da anılan bu ağacın meyveleri yalnızca insanlar için değil, doğadaki yabanıl hayvanlar için de iyi bir yiyecek kaynağıdır. Odunu tornacılıkta kullanılır.

Trabzon Hurması Resimleri