Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Bataklık kaplumbağası

  • Okunma : 1297

Bataklık, Yer yer sazlıklarla kaplı durgun, sığ su birikintilerinin ortak adı. Bataklıklar birbirlerine oranla büyük farklılıklar gösterirler. Bazılarının toprakları sürekli suya doymuştur; bitki topluluğunda çeşitli ağaçlar ağır basar. Bazıları nispeten kurudur; ama yer yüzeyi süngerimsi ve nemlidir ve topraktan çok bataklık yosunlarıyla ya da başka bir organik maddeyle kaplıdır. Bazılarındaysa toprak ya sürekli ya da dönem dönem suya doygundur; bitki topluluğunda sazlar, vb. otlar ağır basar. Ayrıca bataklıklar tatlısu bataklığı ya da tuzlu su bataklığı olmalarına göre de birbirlerinden ayrılırlar.

Not: Trinidad kıyısındaki bu mangrov bataklığı, tropikal bölgelerde deniz kıyılarında görülen tuzlu su bataklıklarının niteleyici bir örneğidir. Mangrov ağaçlarının gövde ve dallarından büyüyen uzun kökler, balçığı tutan sık sistemler oluşturarak,bataklığın oluşmasını kolaylaştırırlar.

Bitki topluluğu: Bataklıklarda, çeşitlerine göre, en yalın otlardan, büyük ağaçlara kadar çok çeşitli bitki türleri gözlenir. Bu türlerin başlıcaları arasında, gövdeleri ya da yaprakları kısmen su içinde olan sazlar, su sümbülü gibi yüzen bitkiler, kökleri dipte yaprakları su yüzeyinde olan nilüfer gibi çiçekler, ladin, sakızağacı,söğüt, kızılağaç, vb. ağaçlar ve ağaçsılar sayılabilir.

Hayvan topluluğu: Bataklıklar, bitki türleri gibi, hayvan türleri bakımından da zengindirler, başlıca türler arasında, su kaplumbağaları, yeşil kurbağalar, timsahlar, balıkçıllar, balaban kuşları, misk fareleri, çamaşırcı ayılar, kunduzlar, ördekler, çeşitli kazlar, vb. sayılabilir.