Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çuha Çiçeği

  • Okunma : 329
Çuha Çiçeği Resim

Öbekler halinde açan sarı, pembe, kırmızı, mavi, mor ya da beyaz çiçekleriyle sevilen saksı bitkilerinden olan çuha çiçeklerinin doğada 400’den fazla türü vardır. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın çok fazla güneş almayan nemli yörelerinde yetişen bu türlerin bir bölümü yurdumuzda da dağlık yerlerde orman altı, çalı dibi ve su kenarı bitkisi olarak kendiliğinden yetişir.

    Çuha çiçeklerinin çoğu ilkbaharın hemen başlarında çiçek açtığı için, botanikçiler bu bitkilerin Latince cins adı olarak “ilk açan” ya da “en erken açan” anlamındaki Prirrıula sözcüğünü seçmişlerdir. Siklamen ve farekulağı gibi genellikle güzel çiçekli başka bitkilerle birlikte çuha çiçeğigiller (Primulaceae) familyasını oluşturan çuha çiçeklerinin yaprakları kökten çıkarak toprağın hemen yüzeyinde bir öbek biçiminde yayılır. Damarları belirgin, yüzeyi kabartılı olan bu uzun ve kalın yaprakların arasından çıkan ince uzun saplı 5-10 çiçek bir araya toplanarak genellikle şemsiye ya da salkım biçiminde kümeler oluşturur.

    Bazı türlerde dişiorganın boyuncuğu öylesine uzundur ki boru biçimindeki çanağın içinden yükselerek çiçektozlarını yakalayan tepeciğiyle taç borusunun ucuna kadar ulaşır; bu kadar uzun olmayan beş erkekorgan ise bu borunun ancak yarısında kalır. Oysa bazı türlerde boyuncuk kısa, erkekorganlar uzundur ve taç borusunun tepesine kadar çıkabilir.

    Hemen hemen bütün yıl boyunca çiçek açtığı için “on bir ay çiçeği” adıyla bilinen yaygın bir süs bitkisi de çuha çiçeklerinin saksıda yetiştirilen türlerinden biridir.

Çuha Çiçeği Resimleri