Şebboy
Şebboy, sarı ve turuncunun çeşitli tonlarındaki hoş kokulu çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir. Turpgiller (Brassicaceae) familyasında yer alan bu bitkinin (Cheiranthus cheiri) yabanilerine daha çok Avrupa’nın güney
kesimindeki çayırlık ve kayalık alanlarda rastlanır. Başka birçok ülke gibi Türkiye’de de yaygın olarak yetiştirilen şebboyun kahverengimsi, hatta kırmızımsı çiçekli çeşitleri de geliştirilmiştir.
Şebboy, öbür bahçe bitkilerinin çoğundan daha erken çiçeklenen, ikiyıllık ya da çokyıllık bir bitkidir. En iyi, akaçlanması uygun serin iklimli yerlerde yetişen bitki ortalama 50 santimetreye kadar boylanır. Dallanmış dik
gövdesi şerit biçiminde, grimsi yeşil, sert yapraklar taşır. Dalların ucunda kümeler oluşturan, dört taçyapraklı çiçekleri vardır. Tümüyle açtığında çevreye baygın bir koku yayan çiçeklerin bu özelliği taşıdığı uçucu yağdan ileri gelir. Bu hoş kokulu yağ parfüm sanayisinde koku verici olarak kullanılır.
Genel görünümü şebboya çok benzediği için başka bir bitki türüne (Matthiola incana) de yaygın olarak şebboy adı verilir. Şebboyla aynı familyada yer alan bu bitki mor çiçekleriyle gerçek şebboydan kolaylıkla ayırt edilir.