İslav dilleri
İslav dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinden diller öbeği. Avrupa'nın orta, doğu ve güneydoğu kesimleri ile Orta Asya ve Sibirya'da konuşulan İslav dilleri (Slav dilleri de denir). Baltık dilleriyle bazı ortak özellikler taşırlar.
Başlıca dalları. İ.S. V. ve VI. yy'larda, Hun İmparatorluğu'nun parçalanmasından sonra, İslav halkları Karpat dağlarını aşıp ya da çevresini dolanarak, güneye ve doğuya, Dnieper'in aşağısından ilerleyerek de kuzeye doğru göçtüler. Batı'da Elbe'ye kadar uzandılar. Bu göçler sonucunda başlıca üç dil öbeği oluştu: Batı İslav dilleri; Güney İslav dilleri; Orta İslav dilleri.
Batı İslav dilleri öbeği, Polabca (ölü dillerdendir), Kaşub dili, Slovence (Kuzey Polonya'da konuşulur), Polonya dili ya da Polca (çoğunluğu Polonya'da 38 milyon kişi tarafından konuşulur), Sorab dilleri (Almanya'da yaklaşık 100 000 kişi tarafından konuşulur), Çekçe (çoğunluğu Çek Cumhuriyetinde yaklaşık 10 milyon kişi tarafından konuşulur) ve Slovakça'yı (çoğunluğu Slovak Cumhuriyetinde yaklaşık 5 milyon kişi tarafından konuşulur) içerir. Güney İslav dilleri öbeği Sırpça-Hırvatça (başta Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna-Hersek'te yaklaşık 2 milyon kişi tarafından konuşulur), Makedonca (çoğunluğu Makedonya Cumhuriyeti'nde yaklaşık 1,4 milyon kişi tarafından konuşulur), Bulgarca'yı (çoğunluğu Bulgaristan'da 9 milyon kişi tarafından konuşulur) içerir. Doğu İslav dilleri öbeği Rusça (Rusya'da ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde 146 milyon kişi tarafından konuşulur), Ukrayna dili (çoğunluğu Ukrayna'da yaklaşık 44 milyon kişi tarafından konuşulur) ve Beyaz Rusça'yı (çoğunluğu Beyaz Rusya'da yaklaşık 10 milyon kişi tarafından konuşulur) kapsar.
ABD'de de, çeşitli İslav dillerini konuşan 5-6 milyon kişilik bir topluluk yaşamaktadır.
Bütün bu diller, İ.S. V.-VII. yy'lar arasında çeşitli dillere ayrılmış olan ortak İslavca'dan türemişlerdir. Önceleri Glokol abecesiyle, daha sonra da Kiril abecesiyle yazılan bu eski İslavca, çeşitli uygulamalarıyla, Ortodoks kiliselerinde Slavonca adıyla günümüzde de sürdürülmektedir.