John CABOT
(1450-1499). Cenova’da doğduğu sanılan ve asıl adı Giovanni Caboto olan John Cabot, İngiltere adına keşif gezilerine çıkarak Kuzey Amerika kıyılarını keşfetti. Üç oğlundan biri olan Sebastian Cabot da haritacı ve kâşif olarak ün kazanmıştır.
John Cabot yaklaşık 1484’te İngiltere’ye yerleşti. Kristof Kolomb’un Batı Hint Adaları’m keşfinden dört yıl sonra, 1496’da, İngiltere Kralı VII. Henry, Cabot ve oğullarına o zamana kadar Hıristiyan dünyasına yabancı kalmış, dinsizlerin barındığı varsayılan ada, ülke, bölge ve illeri bulma hakkı tanıyan yazılı bir belge verdi. Buldukları yerlere İngiltere Krallığı adına sahip çıktıkları sürece, Cabot ailesinden başka kimseye bu bölgelerde ticaret yapma izni verilmeyeceğine ilişkin söz verildi.
John Cabot Venedik’te yaşadığı sıralarda, kâşif Marko Polo’dan aktarılan, eski Çin ve Asya imparatorluklarına ilişkin öyküleri duymuştu. Tıpkı Kristof Kolomb gibi, John Cabot da hep batıya doğru giderek bu topraklara ulaşılacağını sanıyordu.
2 Mayıs 1497’de, Cabot 18 gemiciyle Atlas Okyanusu’nu geçmek üzere Bristol’dan yola çıktı. Yedi hafta sonra, büyük bir olasılıkla Newfoundland’da Labrador’a ya da St. Lawrence Koyu’ndaki Cape Breton Adası’na ayak bastı, ama Çin kıyılarına vardığını sandı. İngiltere kralı adına bu topraklara el koydu. Yiyeceğin tükenmeye başlaması onu geri dönmek zorunda bıraktı. Dönüşte morina balıklarının bol olduğu Nevvfoundland kıyılarını izledi. Morinalar sepetle bile yakalanacak çokluktaydı. İngiltere’de gittiği yerleri öven Cabot daha batıya giderek baharat ve değerli taşların bulunduğu Japonya’ya varılabileceğini ileri sürdü. Cabot’un ilk gezisinde keşfettiği yerlerin, bugünkü adlarıyla Cape North (Kuzey Burnu), St. Paul Adası, Ray Burnu, St. Pierre ve Miquelon ile Race Burnu olduğu sanılmaktadır.
1498 baharında yeni bir yetki belgesi alan Cabot beş gemi ve 200 adamla yola çıktı. G eminin Çin’e ulaşamaması ve kazançlı yeni bir ticaret yolu açılmasının sağlanamaması dışında, bu yolculuğa ilişkin pek bilgi yoktur. Cabot ve adamlarının kuzeye, Grönland’a ve Amerika kıyıları boyunca, bugün New York’un bulunduğu yerin oldukça ötelerine gittikleri sanılmaktadır. Bu, İngiltere’den Kuzey Amerika kıyılarını keşfetmek amacıyla yapılan ilk seferdi.
Bu iki yolculuğa John Cabot’un, o zamanlar İngiltere Kralı VIII. Henry’nin haritacısı olan, ama daha sonra İspanya kralının hizmetine giren oğlu Sebastian Cabot’un da katılmış olduğu sanılmaktadır. 1525’te Asya’nın, Batı Am erika’nın batısından çok daha uzaklarda olduğunun anlaşılmasından sonra, Sebastian Cabot’a Büyük Okyanus’ta Macellan’ın rotasını izleyerek doğu ticaret yolunu açma görevi verildi.
Yolculuğu sırasında Güney Am erika’daki Rio de la Plata’ya dökülen akarsularda gümüş cevheri bulunduğuna ilişkin söylentiler duydu. Doğuya gitmekten cayarak orada birkaç yıl geçirdi. Beklenen hâzineyle geri dönmeyince İspanya’dan sürüldü, ama daha sonra yeniden kralın hizmetine girmesine izin verildi. 1548’de Londra’ya gitti ve burada A vrupa’ yı kuzeydoğudan Asya’ya bağlayacak bir geçit bulmak amacıyla sefer düzenleyen Serüvenci Tacirler adlı grubun yöneticisi oldu.