Thor Heyerdahl
(doğumu 1914). Thor Heyerdahl Norveçli bir kâşif ve bilim adamıdır. Eski insanların okyanuslarda uzun yolculuklara çıkarak çok uzaklarda yaşayan uygarlıklarla ilişki kurabildikleri savını kanıtlamak için keşif gezileri yönetti.
1947’deki ilk gezisini balsa ağacından yaptığı Kon-Tiki adındaki salla gerçekleştirdi. Bu gezide Heyerdahl ve ekibi Güney Amerika’nın Büyük Okyanus kıyılarından yola çıkarak Polinezya’ya kadar gittiler. Heyerdahl, Polinezyalılar’ın sanıldığı gibi Asya’dan değil Güney Amerika’dan gelmiş olabileceklerine inanıyordu.
1969’da, Ra adını verdiği, Eski Mısırlılar’ın kullandıklarına benzer kamıştan bir tekneyle Fas’tan yola çıkarak Atlas Okyanusu’nu geçti ve Güney Amerika’ya ulaştı. Bu gezinin amacı, Eski Güney Amerika uygarlıklarının Eski Mısır’dan etkilenmiş olabileceğini göstermekti. 1977’de Sümerler’den örnek aldığı Tigris (“Dicle”) adlı teknesiyle, Irak’tan Aden Körfezi’ndeki Cibuti’ye gitti. Dört ay süren 6.400 kilometrelik bu yolculuğu, Sümerler’in kültürlerini Güneybatı Asya ve Arabistan Yarımadası yoluyla yaymış olabileceklerini kanıtlamak için yaptı.
Heyerdahl’ın gezileri eski insanların okyanusları aşabilen tekneler yapabildiklerini, Mısır ve Amerika uygarlıkları gibi birbirinden çok uzakta bulunan uygarlıkların bile binlerce yıl önce birbirleriyle ilişki kurmuş olabileceklerini göstermiş olması bakımından önemlidir. Thor Heyerdahl Paskalya Adası’nda bulunan ilginç heykelleri incelemek için de bir gezi düzenlemiştir.