Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ladin

  • Okunma : 301
Ladin Resim

Ladin, Çamgiller familyasında yer alan ladin ağaçları aşırı benzerliği yüzünden çoğu kişi tarafından köknarlarla karıştırılır. Oysa ladinlerin kozalakları aşağı doğru sarkarken köknarlar dik kozalaklıdır. Ayrıca ladinlerin sarmal olarak dizilmiş iğne yaprakları döküldükten sonra sürgünlerin üzerinde odunlaşır, batıcı çıkıntılar bırakır; buna karşılık köknarların sürgünleri neredeyse pürüzsüz bir yapıdadır.

    Uzun boylu ve koni biçimli, değerli orman ağaçları olan ladinlerin kuzey yarıkürenin serin ve ılıman bölgelerinde ormanlar oluşturan 40 kadar türü vardır. Ladinler çoğu ağaç türünden daha çok kuzeye doğru yayılır, hatta Kuzey Kutup Dairesi’ne bile girer. Bütün ladin türlerinden hafif ve yumuşak odunlu değerli bir kereste elde edilir. Bunların başında da çok önemli bir kereste ağacı
olan Avrupa ladini (Picea abies) gelir. Bu ağacın odunu mobilya ve sandık yapımında kullanılır; bazı özel bölümlerinden de kemanlara göğüs tahtası yapılır. Gövde kabuklarından ise cila ve ilaçların bileşimine giren bir katran çıkarılır. Ladin ağaçlarının odunları kâğıt sanayisi için de değerli bir kaynaktır. Örneğin, Kuzey Amerika’nın batı kıyılarında yetişen sitka ladininin (Picea sitchensis) odunu kâğıt üretiminde kullanılır.

    Ladinler tür sayısı bakımından en bol Asya’nın doğu kesimleri ile Kuzey Amerika’da bulunur. Türkiye’de ise kendiliğinden yetişen tek bir türü vardır. Doğu ladini adı verilen bu tür (Picea orientalis) Kuzey Anadolu’nun genellikle kıyı kesimlerinde saf halde ya da köknar ve sarı çam gibi bazı ağaçlarla karışık ormanlar oluşturur. Ortalama 40-50 metreye kadar boylanabilen değerli bir ağaçtır. Ülkemizde kendiliğinden yetişmediği halde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak görmeye alıştığımız mavi ladin (Picea pungens) ise Kuzey Amerika’dan getirilmiştir. Budanmayıp kendi haline bırakıldığında yere kadar dallanan bu ağaç gümüşsü ya da buzlu mavi rengiyle yetiştiği yerlerde hoş bir görünüm yaratır. Nitekim bu mavimsi yeşil yapraklarından ötürü halk arasında “maviçam” adıyla anılır.

    Aslında, yalnızca mavi ladin değil pek çok ladin türü dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ama bu ağaçlar özellikle sanayileşmiş kentlerdeki kirli havaya karşı son derece duyarlıdır ve çok çabuk etkilenirler. Ladinler en iyi nemli, hafif asitli ve balçık topraklarda yetişir.

Ladin Resimleri