Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Manavgat

  • Okunma : 339
Manavgat Resim

Manavgat, Akdeniz Bölgesi’nin Antalya bölümünde yer alır. Antalya kentinin 78 km doğusunda kurulmuş olan Manavgat kenti, Antalya iline bağlı olan aynı adlı ilçenin merkezidir. Toprakları kuzeyde Toroslar’dan güneyde Akdeniz kıyısına kadar uzanan ilçe, çağlayanıyla ünlüdür. Kentin 6 km kuzeyinde yer alan Manavgat Çağlayanı, Manavgat Çayı sularının bazı sert katmanları aşması sırasında oluşur. Baraj yapımı sırasında doğal yapısını yitiren, daha sonra yapılan çalışmalarla eski görünümü kazanan Manavgat Çağlayanı’nın çevresi güzel bir mesire alanıdır. Bu çağlayanda sular 3-4 metre yukarıdan düşer ve hızını yavaş yavaş yitirerek akar. Manavgat Çayı üzerinde, enerji üretimi amacıyla Oymapınar ve Manavgat barajları kurulmuştur. Bu akarsuda bol miktarda alabalık yaşar.

    Akarsular açısından oldukça zengin olan ilçenin özellikle dağlık kesimleri eşsiz görüntüler sunan kızıl çam, sedir ve kara çam ormanlarıyla kaplıdır. Akdeniz kıyısında ise yazın önemli turistik alanlara dönüşen doğal kumsallar uzanır. Türkiye’nin en uzun yeraltı ırmağı, Manavgat ilçesinin sınırları içindedir. Ama kaynağı ve geçiş yolları saptanamayan Dumanlı yeraltı ırmağı ile içinde aktığı mağaralar Oymapınar baraj gölünün suları altında kalmıştır. Doğal değerlerinin yanı sıra tarihsel ve arkeolojik değerler açısından da zengin olan Manavgat ilçesinde ilkçağa ait olduğu bilinen birçok yapı kalıntısına rastlanır. İlçenin ekime elverişli topraklarında daha çok tahıl ve pamuk tarımı yapılır, turunçgiller yetiştirilir. Oldukça yaygın olan uğraşlardan biri de seracılıktır.

    Manavgat Çağlayanı’ndan başka ilçenin öteki dinlence ve gezi alanları, Çamlıburun ve Türk Beleni orman içi dinlenme yerleri ile Köprülü Kanyon Milli Parkı’dır. 1973’te 36 bin hektardan çok bir alanda kurulan bu ulusal parkın bir bölümü komşu Serik ilçesinin sınırları içindedir. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın kurulmasıyla bu yöredeki doğal yaşam ve tarihsel yapı kalıntılarının koruma altına alınması sağlanmıştır. Selge ilkçağ kentinden günümüze ulaşan kalıntılar, ulusal parkın sınırları içindedir. Bir Pamfilya kenti olan Selge’deki en sağlam yapı kalıntısı Roma döneminde yenilenen tiyatrodur. Tapınak ve agora gibi kalıntılara da rastlanan Selge’yi öteki kentlere bağlayan taş döşeli yolun yanı sıra, kent yakınında Romalılar tarafından yapılmış olan köprülerden biri günümüzde de kullanılmaktadır. Ulusal parktaki vadinin dik kenarlı ve çok derin kanyon bölümünde görülmeye değer eşsiz manzaralarla karşılaşılır. Ulusal parkta kamp kurulup, piknik yapılabildiği gibi geziler düzenlenebilir ve amatör balıkçılık ile kano sporu yapma olanaklarından yararlanılabilir.

    Manavgat ilçesinde yer alan öteki tarihsel yapı kalıntıları, Akdeniz kıyısındaki Side ilkçağ kentindedir. Side kenti kalıntıları üstünde kurulmuş olan Selimiye köyü, ilçenin başlıca turizm merkezlerindendir. Bu köyün çevresindeki doğal kumsallar yazın yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerle dolar. Selimiye köyü ve yakınındaki alanlarda kamu ve özel kesime ait birçok tatil köyü vardır.

    Çok eski bir yerleşme olmayan ve 14. yüzyılda kurulan Manavgat kenti, 19. yüzyıl sonlarında Milas adlı küçük bir köydü. Antalya’yı Mersin’e bağlayan ve yaz aylarında turizm açısından büyük önem taşıyan karayolunun geçtiği Manavgat kenti, 1985’te Antalya ve Alanya’dan sonra ilin üçüncü büyük ilçe merkeziydi.

Manavgat Resimleri