Periskop
Gözlemcinin doğrudan görüş hattı üzerinde bulunmayan cisimleri görmek için periskop denen bir aygıt kullanılır. Basit bir periskop, iki ucuna ayna yerleştirilmiş bir borudan oluşur. Aynaların sırlı (yani gümüş kaplanmış) yüzeyleri birbirine bakar; periskop kullanılırken aynalar ile düşey doğrultu arasında 45°’lik bir açının bulunması gerekir. Işık düz bir çizgi üzerinde yol alır; ama bazı maddeler ya da cisimler (örneğin bir ayna) ışığı yansıtır. Periskopta tepedeki aynaya ulaşan ışık yansıyarak alttaki aynanın üzerine düşer ve ikinci bir kez yansımaya uğrayarak, oradan göze gelir. Böylece gözlemci tepedeki aynayla aynı doğrultuda olan herhangi bir cismi görebilir.
İlk basit periskoplar I. Dünya Savaşı (1914-18) sırasında kullanıldı; çarpışmalar sırasında siperlerde mevzilenmiş olan askerler siperden çıkmadan çevreyi bu periskoplarla gözleyebiliyorlardı. Kalabalık bir ortamda insanların başlarının üzerinden çevreye bakmak için de basit bir periskoptan yararlanılabilir. Mercek ve prizmalarla donatılmış periskoplar da vardır. Denizaltılarda, tekne sualtındayken suyun üstünü gözetleyebilmek için, uzunluğu 12 metreyi bulan gelişkin periskoplar kullanılır.
Sanayide belli bir noktaya doğrudan bakmak güç ya da tehlikeli olabilir; böyle durumlarda, örneğin fırınların, rüzgâr tünellerinin ya da nükleer reaktörlerin içine bakmak için periskop kullanılır. Tıpta doktorlar sistoskop ve endoskop denen özel periskop türleriyle hastaların iç organlarını incelerler.